A jók nem lehetnek rosszak

Nagyon gyakori tévhit, hogy ha az ember valamikben hisz, akkor azt hiszi, hogy ezek együtt vannak, egyfajta „csomagban”. Különösen így van, ha a csomag része valamilyen politikai-ideológiai álláspont is.

Van is erre egy magyar közmondás „aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet”. Pedig de, lehet, a virág szeretete egy teljesen önálló valami, semmi kapcsolata más témákkal.

Három területen találkoztam nagyon erősen ezzel a makacs tévhittel: állatok szeretete, sportkedvelés, természetes életmód.

A sportkedvelésben talán ma már a legkisebb ez, ma már „baloldalon” erős a sportellenesség, aminek oka, hogy Zorbán nagyon sportpárti.

De az állatszeretetben ez máig tartja magát. Mind „baloldalon”, mind „jobboldalon” tartja magát az, hogy „mi” állatbarátok vagyunk, míg az ellenoldal meg közömbös, ha nam is rögtön állatellenes. Ballib ismerőst, aki azt hangoztatta, hogy aki szereti a kutyákat, az csakis „felvilágosult” lehet, csak úgy tudtam meggyőzni, hogy rámutattam Putyin esetére, aki közismerten kutyás ember, tényleg ő gondozza saját kutyáit, ezek nem „protokollkutyák” – csak el kellett ismernie, hogy Putyin állatszerető és nem „felvilágosult”.

A természetes életmód esetében pedig saját hosszú tapasztalatom van, 2001-2006 között bioboltot üzemeltettem ugyanis. Lassan megfigyeltem, hogy van egy „balos” biotermék-vegán-gyógynövény-alternatívgyógymód kedvelői kör és van egy „jobbos” biotermék-vehán-gyógynövény-alternatívgyógymód kedvelői kör. Tök ugyanazt kedvelik, de a narratíva egész egész más:

Hírdetés

  • a balos kör szerint: mindez modern, nyugati, progresszív, tudományos, zöld, környezetvédő, nyitott, felvilágosult szellemiség, mely szemben áll a magyarkodó mucsai bunkósággal,
  • a jobbos kör szerint: mindez ősi, keleti, hagyományos, szellemi, hagyományörző, környezetvédő, ternlészettisztelő, misztikus szellemiség, mely szemben áll a romlott nyugattal, mely gyógyszerekkel mérgez minket.

Aztán vicces volt, amikor a két kör egy-egy tagja egyszerre jelent meg a boltban, s bámulták egymást, nem értve, a másik mit keres ott.

A baj néha az volt, hogy nem lehetett azonnal kiszúrni ki melyik kör tagja. A boltos meg nem jó, ha nyíltan politizál. Konkrét eset: 2006-ben a parlamenti választások második fordulója utáni napon bejön egy motoros-bőrruhás, 35 év körüli ember, erősen feldúlt állapotban, s nagyon gyorsan a választásokról kezd beszélni. Kijelentette, hogy nagyon sok a buta ember az országban. Várakozva nézett rám, éreztem, hogy valamit mindenképpen mondanom kell erre. Feldúlt ember, korban és kinézetben fideszesnek néz ki, buta emberekről beszél – hát nyilván ez csakis egy fideszes lehet, aki azért van feldúlva, mert kicsivel ugyan, de vesztett a Fidesz. Így kinyögtem: – Igen, kevés hiányzott a győzelemhez.

Erre az ember eszeveszett tekintettel felkiáltott: – Kevés hiányzott??? Dehát mi nyertünk, de kevéssel. Éppen ez a baj, túl kevéssel! Szóval nagy baki volt, a motoros ember ballib szavazónak bizonyult! Aztán nagyon gyanúsan nézett az ember, el lettem könyvelve „a fideszes bioboltosnak”.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »