A jobbikos Kovács Béla EP képviselő független nemzetközi megfigyelőcsoport elnökeként felügyeli az évszázad népszavazását

A jobbikos Kovács Béla EP képviselő független nemzetközi megfigyelőcsoport elnökeként felügyeli az évszázad népszavazását

Kinyitottak vasárnap reggel a szavazóhelyiségek a Krím-félszigeten, ahol a helyi lakosok népszavazáson döntenek az Ukrajnához tartozó autonóm terület Oroszországhoz való csatlakozásáról. A mintegy 1200 szavazókörben több mint 1,5 millió szavazásra jogosultat várnak az urnákhoz. A választók legalább 50 százalékos részvétele kell ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen. A világ hatalmi viszonyaira is kiható, a világpolitika jövőbeni alakulását is meghatározó referendum kapcsán került a nemzetközi média figyelmének központjába a magyarországi Jobbik EP-képviselője, aki egy belga társadalmi szervezet felkérésére független nemzetközi megfigyelőcsoport elnökeként felügyeli a referendum lefolyását. A testületet Kovácson kívül osztrák, francia, görög, olasz EP-képviselők alkotják az Európai Parlament különböző frakcióiból. Hírportálunk a késő esti órákban érte utol a Krím-félsziget fővárosában, Szimferopolban tartózkodó Kovács Bélát, aki megosztotta benyomásait olvasóinkkal. Tapasztalatai szerint a nyugati médiamegfigyelések ellenére nem találkozott nyomasztó orosz katonai jelenléttel, az emberek boldogan és felszabadultan készültek a jövőjüket meghatározó referendumra.

Az évszázad népszavazásának is nevezhetjük a világpolitika jövőbeni alakulását, az erő és a hatalmi viszonyokat nagymértékben befolyásoló krími referendumot, ahol a jobbikos Kovács Béla szerepvállalásával egy olyan kis ország mint Magyarország is a nemzetközi diplomácia és a világmédia reflektorfényébe kerülhetett. A Jobbik EP-képviselője ugyanis az elnöke annak a független nemzetközi megfigyelőcsoportnak, amely a választások törvényességét felügyeli.

Hírportálunk kérdésére Kovács Béla közölte, hogy több neves politikai személyiség mellett megbeszélést folytatott a referendumról a krími kormányzóhelyettes asszonnyal, és azt a kérdést is áttekintették, hogy a Nyugat és az ENSZ határozati javaslattal akarta illegitimmé tenni a krími lakosok véleménynyilvánítási jogát, de a dokumentumot az ENSZ biztonsági tanácsában Oroszország megvétózta. Kovács elmondta: Krím lakossága szabad akaratból és elhatározásból dönthet társadalmi és politikai jövőjéről, nemzeti hovatartozásáról. Az érvényes nemzetközi szerződésekre is hivatkozva Kovács leszögezte: a népszavazás legitim, mert bármely ország népe jogosult arra, hogy saját maga határozza meg sorsát.

Hírdetés

Az általa elnökölt független nemzetközi megfigyelőcsoport tagjairól közölte: a delegáció olasz tagja például az EP néppárti frakciójának a tagja, míg a görög kommunista, a francia pedig a hazájában egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Nemzeti Front politikusa. Kovács nem tapasztalt rendbontást, vagy fenyegető orosz katonai jelenlétet, szerinte az élet a megszokott kerékvágásban folyik a félsziget fővárosában, ahol az általa megszólított átlagemberek is azt mondták: békében, nyugalomban, boldogságban akarják élni az életüket.

A magyar politikust egyébként megérkezése óta kitüntetett figyelemmel kíséri a hazai és a nemzetközi média. Nem csak interjúkat ad számolatlanul, hanem például az orosz állami televízió szakkommentátori feladatra is felkérte a vasárnap délutáni műsorában.

Kovács Béla egyedüli magyarként lett politikai részese a krími folyamatoknak, a többi EP-képviselőnk kimaradt ebből a politikai misszióból.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »