A járvány megállította a spanyol vidék elnéptelenedését

A járvány megállította a spanyol vidék elnéptelenedését

A spanyol vidék elnéptelenedés már több mint fél évszázados problémát jelent a törvényalkotók és a lakosság számára.

Az elmúlt évtizedekhez képest azonban most először fordult elő, hogy többen költöztek vidékre, mint amennyien vidékről az egyes városokba. Mindez a koronavírus-járvánnyal függ össze, amikor az emberek a vírus terjedése miatt inkább a nyugodtabb, tágasabb, élhetőbb, természethez közeli életkörnyezet mellett döntöttek.

A fenti demográfiai változás ráadásul nem csak Spanyolországra, hanem több fejlett nyugati országra, mint az USA és Nagy-Britannia is jellemző.

Hírdetés

Spanyolország előtt így most új kihívás áll: meggyőzni a lakosságot arról, hogy a járvány után is maradjanak vidéken. A trendre Finnország is felfigyelt, mely igyekszik meggyőzni saját népét, hogy maradjon például Lappföldön, sarkkörön túli, nagyon ritkán lakott vidéken.

Spanyolország az elkövetkező 6 évre szánt uniós fejlesztési csomagból 140 milliárd eurót tervez elkölteni arra, hogy javítsa a vidék infrastruktúráját, és a falvak lehetőségeit.

Spanyolország Európa egyik legkoncentráltabb országa, ahol a lakosság nagy része az ország területének alig 13 százalékán él

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »