A járvány idején sem állt meg az élet

A járvány idején sem állt meg az élet

Lévárt apró falu a Nagyrőcei járásban, mindössze nyolcvan-nyolcvanöt lakossal, de gyönyörű természeti környezetben és jó példája annak, hogy egy félreeső helyen is lehet élhető környezetet, a jelen követelményeinek megfelelő lakóhelyet teremteni. Halász Márta polgármester asszony harminckét éve áll a település élén, bőven van mondanivalója arról, miként lett, ugyan emberfeletti küzdelemmel, de megvalósítva a legtöbb terve, amelyet maga és a képviselőtestület a falu érdekében vállalt.

A munka, a fejlesztés a múlt évben sem állt le, a járványhelyzet miatt ugyan olykor nehézkesebben ment, de most, az új év elején jóleső érzéssel állapíthatják meg, hogy ismét gyarapodott, fejlődött a község.

„Befejeztük a kultúrház tetőszerkezetének az átépítését. Szerettem volna ott, a tetőtérben egy olyan közösségi helyiséget kialakítani, ahol a gyerekek, fiatalok számára számítógépek állnak rendelkezésre, no meg egy-két szobát berendezni a hozzánk látogatóknak. Ez a terv még várat magára, de a fő, hogy kész a tetőszerkezet, nem ázik be az épület. Elkészült a ravatalozó is, amely ugyancsak fontos volt, hiszen így kellő méltósággal, tisztes körülmények között búcsúzhatunk el halottainktól. A tűzoltószertár felújítása szintén megvalósult, a tetőrészbe egy kis harang is került, föléje még tervezünk egy védőburkot” – mondta a polgármester asszony.

A helyi viszonyokhoz képest gazdag anyaggal rendelkező tájházat közel húsz éve rendezték be és nyitották meg, arra is fontos lenne a festés, a gémeskútra és a kinti ülőkékre a felújítás. Tavasszal már valószínűleg sor kerülhet a település díszpolgára, Ujváry Zoltán professzor mellszobrának felavatására.

Hírdetés

A falu életével és a további feladatokkal kapcsolatosan szóba került a közelgő népszámlálás lebonyolítása is.

„Ez egy fontos megmérettetés lesz és bízom benne, hogy nemcsak a mi községünk, hanem az egész régió és a Felvidék helytáll. Nekem ez személy szerint is nagyon fontos, hiszen az egész életemet arra tettem fel, hogy segítsem megőrizni a hagyományainkat, a kultúránkat, mindazt az örökséget, amit kaptunk, ennek pedig legfőbb biztosítéka a nemzetiségünk megtartása” – fogalmazott Halász Márta.

Elmondta azt is, hogy van egy jövőbeli nagy álma is, amelyet még szeretne megvalósítani. Hiszen vallja, hogy az álmokból lesznek az elképzelések, azokból a tervek és csak az embereken múlik, hogy a tervek megvalósuljanak.

Úgy véli, községük ideális hely a vidéki, a falusi turizmus beindítására. Már pár jele mutatkozik is az ezzel összefüggő vállalkozások megszületésének. Egy tornaljai fiatalember megvásárolta a falu egyik portáját, ott fokozatosan fazekasmúzeumot alakít ki, mások már felvásárolták a megüresedett házakat, amelyek alkalmasak lesznek szálláshelyeknek, kis panzióknak. Lévártot mindig vendégszerető népek lakták, van miből tanulni az utódoknak, a finom népi ételek receptjeit is ráörökítették a maiakra, a tájházon, az alakuló fazekasmúzeumon kívül a környező szép vidék is vonzó lehet az idelátogatóknak. És példáját vihetnék máshová is annak, hogy mindent lehet, csak akarni kell.

– zárta beszélgetésünket a lévárti polgármester asszony.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »