A japán lány Sütő Zsolt boraiba szeretett bele

A japán lány Sütő Zsolt boraiba szeretett bele

Tomomi Nara Kamakurában, egy japán borbárban árulta a neves kürti borász natúr borait. Megkóstolta, s nagy kedvencei lettek. Ezután úgy döntött, hogy ún. „Working holiday” vízummal fél évre Kürtre jön, hogy Sütő Zsolt pincészetében beleláthasson a borkészítés rejtelmeibe. Ehhez persze kellett egy jó ajánlólevél, amit a világhírű dán Norma étterem sommelier-jétől meg is kapott.

A huszonhét éves lánnyal a Kürti Kőtésfesztiválon találkoztam, ahol érdeklődve szemlélte az eseményeket. Elmondta, bár borbárban dolgozott, sajnos nem ihatott bort, mert fájt tőle a feje. 

Zsolt natúr borát négy éve kóstoltam először. A kellemes aromájú bor nagyon ízlett, boldognak éreztem magam tőle, és fejfájást sem okozott. Nagy kedvencem lett. Hogy Zsolt borait jobban megismerjem, munkavállalási vízumot intéztem, és fél évre Kürtre jöttem”

– idézte a kezdeteket Tomomi. 

Hozzáteszi, otthon maradt barátja támogatja őt ebben a „küldetésben”. Idővel szeretne üzletet nyitni és természethű borokkal foglalkozni, de ez hosszú történet lesz, mondja.

Sütő Zsolt borász is megáll mellettünk. Meséli, Tomomi szívesen dolgozik a szőlőben és rengeteg kérdése van mindenkihez. Kijár a szőlőbe a munkásokkal, és telefonos segítséggel ugyan, de mindent megbeszélnek. 

Hírdetés

Fél év alatt megmutatjuk neki a borkészítés egész folyamatát. Hozzáteszem, hogy a bort igazából a természet készíti, mi csak a bor elkészüléséhez teremtünk megfelelő körülményeket. Ezt ő is kezdi felismerni. Örülünk az ittlétének. Ahogy ő szemlél minket, ahogy magyarázzuk neki mindennapjaink cselekedeteit, új megvilágításban látjuk magunkat, és mi is mélyebben tudatosítjuk tevékenységünket. Vagyis tanulunk mi is

– mondja a különleges megoldásokra is nyitott borász.

Megtudjuk, Tomomi Nara itt, Kürtön jött rá, milyen nagyszerű kint dolgozni a természetben, hiszen családjának nincs se szőlője, se pincészete, szülei sosem dolgoztak a mezőgazdaságban. Az itteni embereket barátságosnak és befogadónak tartja, és az ételeink is ízlenek neki. Még nem tudja, merre indul az életben, de úgy véli, a Kürtön megélt tapasztalatok és a más országokban tett látogatások megváltoztathatják az életét. És hogy mi jelenti számára a boldogságot? 

– A jó bor, a jó zene és a jó emberek – válaszol nevetve a japán lány, Tomomi Nara.

Megjelent a Magyar7 2024/15. számában.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »