A hűség ünnepe Szombathelyen – Jubiláns házaspárok hálaadása a székesegyházban

A hűség ünnepe Szombathelyen – Jubiláns házaspárok hálaadása a székesegyházban

Június 24-én rendezték meg Szombathelyen a jubiláns házaspárok találkozóját, melynek ismét a székesegyház adott otthont. Idén 350-en jelentkeztek az egyházmegye felhívására, hogy együtt emlékezzenek arra a napra amikor igent mondtak egymásra, és hálát adjanak az együtt töltött évekért. Az ünnepi szentmisét Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök mutatta be.

Már több mint egy évtizede rendezi meg a Szombathelyi Egyházmegye a jubiláns házaspárok találkozóját. 2011-ben – amikor a család évét ünnepelte az Egyház – vette kezdetét a program, amelynek nem titkolt célja a család, a házasság, a hűség értékére felhívni a figyelmet. A jubiláns házaspárok ünnepére ma már szerte az egyházmegyéből érkeznek párok. Voltak akik házasságkötésük 5. évfordulóját ünnepelték, de akadtak olyanok is akik már a 65.-et.

Egy régi mondás szerint három, fából készült dolognak nem szabad hiányozni egy családi otthonból: a keresztnek, a bölcsőnek és egy családi asztalnak – mondta szentbeszédében Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök. – A kereszt üzenete nem mindig könnyű: szeretni a másikat, kitartani mellette nemcsak a jóban, hanem a rosszban is. Mert Jézus azt mondta: annál nincsen nagyobb szeretet, mint amikor önmagát odaadja az ember a másiknak. Akkor is ha nehéz. Mert rajta van az Isten áldása.

A bölcső a gyermekáldást jelenti a családok számára. Ellentétben a mai kor üzenetével, amely a gyermekvállalást az időtől és a pénztől teszi függővé, inkább arra kellene hangsúlyt helyezni, hogy a gyermekeket szeretetben és odafigyeléssel neveljék a családok.

Családi asztalra pedig azért van szükség, mert ez ad rendet, szokást a családoknak, például a közös étkezések alkalmával, amelyek megteremtik a lehetőséget a beszélgetésre, a közös időtöltésre. 

Hírdetés

A házassági évfordulójukat ünneplők a szokásoknak megfelelően megerősítették egymásnak tett hitvesi ígéretüket, majd a szentmise végén emléklapot vehettek át. A nap további részében kulturális programokon vehettek részt.

Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök szentbeszédét IDE kattintva hallgathatják meg.

A beszámoló teljes terjedelemben és további fotók  ITT.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »