A horvátok beismerték, semmilyen alku nem volt

A horvátok beismerték, semmilyen alku nem volt

Horvátország ma ott folytatja, ahol tegnap abbahagyta: a szomszédos ország vezetése újabb menekülteket fog szervezetten hordani a magyar, illetve a szlovén határra. A horvát miniszterelnök azt mondta, ezzel a módszerrel egyszerűen rákényszerítették a magyarokat a migránsok fogadására. Szlovénia közölte, hogy legfeljebb tízezer menekültet tud fogadni. A szlovén rendőrség péntek este könnygázt vetett be a migránsok ellen.

Szombatra virradóra még könnygázt és paprikaspray-t vetettek be a szlovén rohamrendőrök a Horvátország felől érkező menekültek visszaszorítására. A migránsok nem tágítottak, Szlovénia pedig engedett a nyomásnak. Első körben 100 embert engedtek be, többségükben nőket és gyermekeket. A horvát–szlovén határról egy közeli menekülttáborba vitték őket, ahol feljegyzik az adataikat, és ujjlenyomatot vesznek tőlük. Az utánpótlás folyamatos, Szerbiából továbbra is tömegesen érkeznek migránsok a szerb–horvát határon fekvő Tovarnikba. Több száz méteres sor kígyózik az átkelőhelynél.

Hírdetés

Közben a horvát miniszterelnök beismerte, hogy a korábbi horvát állítással ellentétben semmiféle alkut nem kötöttek a magyarokkal a menekültek kölcsönös átengedéséről. Zoran Milanovics úgy fogalmazott Pélmonostoron, hogy rákényszerítették Magyarországot a menekültek fogadására. Hozzátette, hogy a jövőben is a magyar határra fogják hordani a migránsokat. Ezt a megoldást B-tervnek nevezte a horvát kormányfő, amivel elismerte, hogy az A-tervvel, vagyis a menekültek nemzetközi jogszabályoknak megfelelő ellátásával Horvátország kudarcot vallott.

„Nem állítható meg ez az emberfolyam, amíg nem állítják meg a forrásnál. Horvátország pedig – ezt már világosan elmondtam – nem lesz európai menekülttábor. Világos, hogy ez északon valakinek megfelelne. Hát, gyönyörű: Horvátországnak maradjon itt százezer ember. Ez lehetetlen. És nem csak a rendelkezésünkre álló kapacitások miatt lehetetlen, hanem azért sem, mert ezek az emberek fellázadnának, mert menni akarnak. Ezért az egyetlen megoldás, hogy civilizáltan átengedjük őket. Magyarországon úgy viselkednek, mintha az üldözöttek és a migránsok Magyarországon akarnának maradni. Nem akarnak” – mondta Zoran Milanovic, miután terepszemlét tartott a magyar határhoz közeli Pélmonostoron, ahol az elmúlt napokban migránsokat helyeztek el egy sebtében kialakított befogadóállomáson.

Pénteken több, mint nyolcezer menekült érkezett Horvátországból Magyarországra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »