A horvát külügyminiszter felteszi a kezét

Horvátország nem szeretné lezárni határát, de nem lesz más választása, ha azt Szlovénia, Ausztria és Németország is megteszi – mondta Vesna Pusic horvát külügyminiszter kedden újságíróknak Zágrábban.

Kijelentette: minden lehetséges, még az is, hogy Horvátország fizikailag lezárja a horvát-szerb határt, de ezt nem szeretné megtenni.
   
A külügyminiszter szerint ez „Európa-ellenes, nem hatékony és nem jó megoldás”.
   
Ezzel csak azt érnénk el, hogy keleti szomszédainknál rengeteg ember ragadna, ez pedig senkinek sem érdeke – hangsúlyozta.
   
A miniszter úgy véli: a fizikai akadály felállítása „ellentétes hatást vált ki és értelmetlen megközelítés”, amely a magyar határzárral kezdődött és a folyamatos egymásra mutogatással, valamint a felelősség áthárításával azon országok között, amelyek útba esnek Törökországtól Németországig.
   
Szerinte a problémát csak közös hozzáállással lehet megoldani, európai uniós szinten (ez a jól ismert bla-bla rovat – a szerk.)
   
Ezek az emberek nem akarnak sem Horvátországban, sem Szlovéniában maradni, és megtalálják az utat, hogy eljussanak oda, ahova „szeretnének”- mondta (ezt hívják egyes helyeken menekülésnek – a szerk.). Ezért a problémát nem a horvát, a szlovén vagy a magyar határon kell megoldani, hanem görög-török határon – tette hozzá.
   
Arra az újságírói kérdésre, hogy mennyire korrekt a horvát hatóságok részéről, hogy olyan helyekre szállítják a migránsokat, amelyekről előtte nem egyeztettek Szlovéniával, és ez valamilyen új terv-e, Pusic azt válaszolta: „a terv mindig ugyanaz, tovább szállítani a menekülteket Törökországból Németországba”.

Hírdetés

Magyarul nem válaszolt a kérdésre.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »