A hitoktatás jövőjének szolgálatában – A Váci Egyházmegye katekétáinak tábora Máriabesnyőn

A hitoktatás jövőjének szolgálatában – A Váci Egyházmegye katekétáinak tábora Máriabesnyőn

Először rendeztek nyári tábort a Váci Egyházmegye katekétái számára. A június 28. és július 2. között Máriabesnyőn tartott tábor programjai ötvözték a közösségformálást, a szakmai tapasztalatcserét és a pihenést. A programban harmincöt hitoktató vett részt. Marton Zsolt megyéspüspök fórum keretében válaszolt a katekéták kérdéseire.

A tábor tapasztalatait összegezve Tornay Gábor hitoktatási igazgató kiemelte, hogy azért is fontos ez a kezdeményezés, mert szeretnék megtalálni és felkészíteni azokat a hitoktatókat, akik hosszútávon animátorai lehetnek a felszentelt papot nélkülözni kényszerülő plébániáknak. Ez a tábor tekinthető ezen folyamat egyik első lépésének is.

Az öt nap alatt a katekéták mentálhigiénés foglalkozások keretében önismereti, konfliktuskezelési, csoportdinamikai gyakorlatokon vehettek részt nagy- és kiscsoportokban.

Zarándokutat is tettek, melynek keretében az elmélkedések, a közös imádság és csend, valamint az éneklés mellett a farönkoltár építése és az erdei szentmise is feledhetetlen élményt nyújtott.

Egy játékpedagógiai műhely keretében a Szentjánosbogár Közösség pedagógiai módszertanát ismerhették meg a jelenlévők, de részt vehettek imatánc és művészetszociológiai foglalkozáson is.

Marton Zsolt megyéspüspök hallgatói fórum keretében válaszolt a hitoktatók kérdéseire, majd szentmisét mutatott be az egyházmegye katekétáiért.

A hallgatói fórumon Marton Zsolt püspök megfogalmazta, hogy evangéliumi, elkötelezett hívőkből álló, élő, örömteli egyházmegyét szeretne. A hitoktatást is kapcsolat-központúvá szeretnék tenni, hiszen abban mutatkozik meg ereje, ha a napi gyakorlatban látható és tapasztalható, hogy a katekéta Krisztushoz tartozik.

Hírdetés

Összegezték a hitoktatók a digitális oktatás tapasztalatait is. Kiemelték a mai gyerekeknek a „multitasking” (egy időben egyszerre több dologgal való foglalkozás) során megmutatkozó kiemelkedő képességeit.

Az imatánc és a művészetszociológiai elemeket használó képekkel kísért foglalkozások ötvözése például teljesen új távlatokat nyit meg ebben a tekintetben: miközben zene szól, a tanuló kezében tartja a lelkiismeretét szimbolizáló plüssfigurát, figyel a tánclépésekre a körtáncban, ahol a középen elhelyezett nagyméretű képek, grafikák közül kell kiválasztania azt, amelyik jelenlegi állapotában éppen megérinti. A moderátor a tánc karakteréhez igazodóan rövid mondatokat mond és kérdéseket tesz fel. Ez legalább öt dologra való odafigyelést igényel egy időben.

Nemrégen újragondolták a Váci Egyházmegyében folyó hitoktatás céljait, terveit, és jövőképet fogalmaztatok meg. Tornay Gábor szerint világos, hogy a korábbi módszertan ma már nem hozza a várt eredményt. A táborban ezért a katekéták együtt keresték az új módszereket.

A tábort szervező team tagjai voltak Balogh László hitoktatási referens; Jakobszen-Tátrai Zsófia egyházmegyei HR-vezető, mentálhigiénés szakember; Tornay Gábor hitoktatási igazgató; Tóth András egyházmegyei spirituális. Meghívott előadóként voltak jelen Tereza Worowska, a Szentjánosbogár Közösség alapítója és Kádár József, aki az imatánc módszerét mutatta be.

A Tornay Gábor hitoktatási igazgatóval készült interjú ITT olvasható.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »