A hit iránytű – Jean-Claude Hollerich bíboros szentbeszéde a NEK-en

A hit iránytű – Jean-Claude Hollerich bíboros szentbeszéde a NEK-en

Jean-Claude Hollerich bíboros szentbeszédében kitért a járvány-okozta félelemre és a hitre is, melynek missziós dinamikája van.

A NEK pénteki szentmiséjének főcelebránsa Jean-Claude Hollerich bíboros, Luxemburg érseke volt. A bíboros homíliájában hosszan beszélt a világjárvány-okozta félelemről, amely sok ember szívében megtelepedett. A félelem a magánytól, a gazdasági kudarctól, a betegségtől, a kórházba kerüléstől, a haláltól – sorolta. A hívek ugyanakkor nem maradtak ennek a szorongásnak a bénultságában, mégpedig azért, mert a szentségek látogatása – ahol ez lehetséges volt –, a lelki áldozás, a vigasztalás és a remény forrása volt számukra.

Aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a hit Európában – mint fogalmazott – „nagyon kicsi láng lett”, egyes régiókban az eltűnés veszélyének van kitéve: „egy olyan hit, amelyet ez a keresztény világ már nem hordoz, könnyen meginoghat” – folytatta.

Hírdetés

A hit, amiben osztozunk, indítja el az egyházat a szinodális úton – fogalmazott, hozzátéve, hogy nem csupán a személy egyedül, de egy közösség és néha egy helyi egyház is eltévedhet a hit útjain.

A pápát idézve arra emlékeztetett, hogy az igazságtalanság kihívásaira keresztényként, keresztény elkötelezettséggel kell válaszolnunk. „Az élő hit készen áll az elkötelezettségre. Az Istenben, az Atyában, a Fiúban és a Szentlélekben való hit, a hit egy olyan Istenben, aki szeretetkapcsolat, arra hív minket, hogy nyissuk meg a világot testvéreink előtt. Mivel Isten minden embert szeret, hitünk arra indít bennünket, hogy minden rászorulónak felebarátjává tegyük magunkat”.

Hollerich bíboros homíliája végén azt kívánta, legyen ez az Eucharisztikus Kongresszus lehetőség arra, hogy elmélyítsük a hitünket. „Jézus, az örök élet kenyere, siess segítségünkre gyengeségeinkben!” – zárta szentbeszédét.

(NEK)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »