A hibás kérdés

A műveltségi vetélkedők színvonala rohamosan csökken.

Egyrészt látható: műveltségi kérdések helyett egyre gyakoribbak az ilyen találgatós kérdések, melyeket normál művelt ember nem tudhat, hacsak nem foglalkozott éppen az adott területtel. Ezek jellemzően tizedrangú adatokra kérdeznek rá, ilyen “ki volt Kossuth Lajos legfiatalabb másodunokatestvére?” típusú marhaságok.

A Legyen Ön Is Milliomos arról volt híres, ügyel a minőségre. Ha becsúszik hibás kérdés, azt utólag elismerik. Hibás kérdés lehet:

  • a 4 lehetséges válasz egyike se helyes válasz,
  • a 4 lehetséges válasz közül egynél több helyes válasz,
  • a kérdés rosszul van megfogalmazva,
  • a szerkesztők hibás választ fogadnak el helyesnek, vagy helyeset hibásnak.

A műsor alapkoncepciója az, hogy minden hibás esetben utólagos korrekció van. A hibásan kiejtett játékos választhat: megkapja az utolsó kérdésére járó összeget, vagy visszatér a műsorba és újra kap kérdést a hibás helyett.

A legnevezetesebb eset Angliában volt eddig: a 15. kérdés volt hibás, s emiatt a játékos 468 ezer fontot vesztett. A műsor elismerte a hibát, újra ment játszani a játékos, kapott új 15. kérdést, amire azonban nem válaszolt, hanem megállt, 500 ezer font nyereményt szerezve így.

Az egyik ilyen hiba esetében én is részt vettem az akcióban, hogy a műsor ismerje el a hibát. 2000-ben volt a magyar verzióban, még az RTL-es kiadásban, Vágó Istvánnal. A kérdés az volt: melyik ország határos a legtöbb országgal szárazföldön a felsoroltak közül, a lehetséges válaszok pedig: Németország, Franciaország, Kína, Oroszország.

A játékos okos volt, pontosabban művelt a politikai földrajzban, azonnal kizárta Németországot – 9 országgal határos – és Franciaországot – 12 országgal határos -, majd gondolkodni kezdett és Oroszországot mondta. A válasz hibásnak jelölődött, a magyarázat szerint Kína 16 országgal határos, Oroszország csak 14-gyel. A játékos is furcsán nézett, így Vágó felolvasta a magyarázatot a képernyőjéről, s azonnal kiderült a hiba: 16 azért, mert Hongkong és Makaó is benne volt.

Hírdetés

Én még aznap jeleztem ímélben: Hongkong és Makaó Kína részei, azaz nem lehet Kína saját magával határos, mert ha igen, akkor Magyarország határos 8 országgal, ezek egyike Vas megye. Szóval Kína csak 14 országgal határos.

Azaz ha Oroszország is 14 országgal határos, akkor eleve rossz a kérdés, mert 2 helyes válasz van.

Plusz, ha viszont “ország” alatt nem csak az ENSZ tagállamait értjük, hanem mindent, akkor Oroszország 16 országgal határos, mert ott van még Abházia és Dél-Oszétia.

A kérdés persze akkor vitás volt, hiszen Oroszország akkor még nem ismerte el Abháziát és Dél-Oszétiát, szóval lehetett úgy okoskodni, hogy nem 16, hanem 14. (Ma már a kérdés nem lenne vitás.)

De bárhogy is nézzük, a játékos kiejtése súlyos hiba volt.

Végül a versenyzőt visszahívták. Az első ilyen eset volt a vetélkedő magyarországi történetében.

Az ilyesmi megtörténhet. Mindenki hibázhat. Ami engem inkább zavar az a marhaságok kérdezésén kívül a pontatlan kérdés.

Kérdés: ki az egyetlen államfő, aki irodalmi Nobel-díjat kapott? Lehetőségek: Atatürk, Churchill, Gorbacsov, Havel. Na most, Gorbacsov béke Nobel-díjat kapott, kizárható, ahogy az irodalmi Nobel-díjas Churchill is kizárható, mert nem volt államfő. Atatürk nem volt író, ő se kapott. Marad Havel, én ezt jelöltem volna kizárásos alapon, bár sose hallottam Nobel-díjáról, dehát ő államfő is volt és író is, szóval elvileg logikus következtetés.

Persze a versenyző nem tudta, hogy Churchill nem volt államfő, de tudott díjáról, így őt jelölte. S a szerkesztőség szerint is ez a helyes válasz.

Azóta se mondta sehol a műsor szerkesztősége, hogy a kérdés hibás volt. Ma már ez a szokás.

Amióta ez volt, már nem nézek meg minden adást. Ez így teljesen komolytalan ugyanis.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »