A héten megpecsételődhet a MOB-elnök sorsa

A héten megpecsételődhet a MOB-elnök sorsa

Közleményben kérte lemondásra a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének kilenc tagja Kulcsár Krisztián elnököt. A sportvezető december 30-ára hívta össze a MOB rendkívüli közgyűlését, amely bizalmi szavazáson dönthet a személyéről.

Az elmúlt napok – többnyire név nélküli – nyilatkozatai, újságcikkei után a Nemzeti Sport hétfőn este internetes oldalán jelentette meg azt a közleményt, amelyet a MOB elnökségének 9 tagja írt alá december 20-án. Ebben a két alelnök, Schmidt Gábor és Deutsch Tamás, valamint öt olimpiai bajnok, Vári Attila, Kovács Antal, Magyar Zoltán, Wladár Sándor, Gyurta Dániel, az olimpiai ezüstérmes Pálinger Katalin és a Vasas elnöke, Markovits László közösen kérik a bizalomvesztés után Kulcsár Krisztiánt, hogy mondjon le elnöki posztjáról.

Az aláírók egyúttal kezdeményezik elnökségi ülés és tisztújító közgyűlés összehívását, hogy mielőbb új vezetője és új alapszabálya legyen a MOB-nak.

Mint kifejtik, növekvő aggodalommal tapasztalják, hogy

Kulcsár Krisztián vezetési stílusa miatt a bizottság szakít korábbi értékeivel,

cserben hagyni látszik eddigi partnereit, szövetségeseit, és a drasztikusan csökkentett létszámú új közgyűlés összetételét nem sikerült idejében, megnyugtató módon kialakítani.

Hozzáteszik, hogy többször – külön-külön és együtt is – kérték az elnököt, hogy vegye figyelembe a magyar sport hagyományait, értékeit, és a magyar sport szereplői között megszokott és sikeres egyeztetési formákat.

Az elnökségi tagok közül Schmitt Pál, Kamuti Jenő, Imre Géza és Baji Balázs nem írta alá a dokumentumot.

Hírdetés

A most megjelent közlemény dátumának másnapján, december 21-én reggel jelent meg a MOB honlapján, hogy Kulcsár Krisztián rendkívüli közgyűlést hívott össze december 30-ára. Ennek két napirendi pontja van: az elnök beszámolója a november 27-i közgyűlés óta eltelt időszakról, és a bizalmi szavazás a szervezetet 2017 májusa óta irányító sportvezetőről.

A taglétszám kérdéséről a bizottság honlapján megjelent évösszegző interjúban Kulcsár Krisztián jelezte: „szeretnénk, ha minden olyan sportszakember tagja lenne a testületnek, aki komolyan és valósan segíteni tudja a MOB-ot”. Az újdonság az, hogy a sportági szakszövetségeken kívül nem automatikusan keletkezik a tagság, hanem a közgyűlés az elnökség javaslatára maga dönt arról, hogy kiket szeretne padsoraiban tudni. A sportvezető mintaként a NOB alapszabályára hivatkozott.

Az elmúlt napokban az ügyben egymás után jelentek meg cikkek a lapokban és az internetes oldalakon. Ezek többsége tényként kezelte, hogy a MOB tagságában is többségben vannak azok, akik már nem támogatnák Kulcsár Krisztiánt. Az Origo

szabálytalan prémiumkifizetésről és az elnöki juttatás több mint a duplájára emeléséről

is írt, míg az Index a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy Kulcsár Krisztián a NOB tagságába szeretne bekerülni 2022-ben.

Az elnökségi tagok többsége eddig nem szólalt meg nyilvánosan. A hét elején ugyanakkor Magyar Zoltán arról beszélt a Borsnak, hogy részben az elnökségi tagok is hibásak a kialakult helyzetért, a Kulcsár Krisztián által kezdeményezett alapszabály-módosítás hibáira nem jöttek rá idejekorán, a módosítás „átment”, és amikor szembesültek az új alapszabály következményeivel, már túl késő volt, és mint mondta, olyan fantasztikus egyéniségek kerültek ki a MOB-tagságból, akik elévülhetetlenül öregbítették a magyar olimpiai mozgalom hírnevét. A Magyar Torna Szövetség elnöke a korábbi időszakra utalva megjegyezte: amikor a munkaüléseken a különféle ellenvetéseit ő vagy más elnökségi tag szóvá tette,

Kulcsár Krisztián olykor arrogáns hangnemben reagált.

Az úszószövetséget irányító Wladár Sándor is azt mondta a Telexnek, hogy az alapszabály végrehajtása körüli anomáliák okozták a legfőbb konfliktust, valamint a tagságukat elveszítők kezelése.

Az elnök lemondását sürgető 9 elnökségi tag egyúttal jelezte, hogy nem vesz részt a Kulcsár Krisztián által mára összehívott elnökségi ülésen. Ezek után ha addig nem történik drasztikus fejlemény, akkor a csütörtöki rendkívüli közgyűlés dönt arról, hogy a sportolóként olimpiai ezüstérmes, világbajnok párbajtőrvívó Kulcsár Krisztián a posztján maradhat vagy távoznia kell.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »