A hatodik Netanjahu-kormányt fasisztázók tüntettek Izraelben

A rendőrség szerint nyolcvanezren tüntettek Tel-Avivban szombat este a tervezett izraeli jogi változtatások ellen – jelentette a helyi média.

"A jobboldali táborra szavazók milliói tudtak az igazságszolgáltatás átfogó reformjának szándékáról" – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap reggel, a kormány tervei elleni szombat esti tüntetésekre reagálva.

Szombat este Tel-Avivban a Habima, a helyi nemzeti színház előtti téren a szakadó eső ellenére a rendőrség szerint nyolcvanezer ember tüntetett a Jarív Levin igazságügyi miniszter által bejelentett tervek ellen, amelyek célja szerintük az igazságszolgáltatási rendszer gyengítése, s a kormány hatalmának növelése.

An aerial photo documenting last night’s massive protests at Habima Square in Tel Aviv against the new far-right, fascist Israeli government. pic.twitter.com/xaR6fkHzTP

— Quds News Network (@QudsNen) January 15, 2023

Tel-Aviv mellett Jeruzsálemben is tömegek demonstráltak Jichák Hercog államelnöki rezidenciájánál, és Haifában is ezrek gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a változtatások ellen.

Netanjahu jobboldali koalíciójának szilárd, 64 fős többsége van a 120 fős izraeli parlamentben, a kneszetben.

Hírdetés

A kormányfő a három hatalmi ág, a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás egyensúlyának helyreállítására hivatkozik. Alkotói azzal indokolják a Levin által előterjesztett törvényjavaslatokat, hogy erősíteni fogják a választásokon demokratikus legitimitást nyert kormány hatalmát az igazságügyi rendszerben dolgozó, az állam működésének törvényességét és alkotmányosságát ellenőrző, meg nem választott "hivatalnokokkal" szemben.

A javaslatok bírálói szerint viszont a jelenleg hatodik kormányfői ciklusát töltő Netanjahu csökkenteni szeretné az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság jogköreit a bírák politikusi kinevezésével, valamint a normakontroll lehetőségének csökkentésével, hogy kevésbé tudják felülbírálni törvényességi szempontból a kneszetben születő törvényeket. A bírálók – köztük a legfelsőbb bíróság elnöke és a főügyész – szerint a változások megbénítanák az igazságszolgáltatást, csorbítanák a bírói függetlenséget, elősegítenék a korrupciót, gyengítenék a kisebbségek jogait, valamint az izraeli bírósági rendszer hitelességének csorbulásával megakadályoznák az ország védekezését esetleges háborús bűnök ügyében a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság előtt.

Jichák Hercog államfő vasárnap reggel kijelentette, azon dolgozik, hogy "megakadályozza a történelmi alkotmányos válságot", de azt is hozzátette, hogy "őszintén beismeri, hogy nem biztos ennek sikerében".

Jaír Lapid előző kormányfő, a centrista Van Jövő és a parlamenti ellenzék vezére vasárnap reggel a Jediót Ahronót című újság hírportáljának adott interjújában népszavazást követelt a kormány tervezett jogi lépéseiről, amivel Reuven Rivlin volt államelnök felhívásához csatlakozott.

(MTI)

Betiltották a palesztin zászlót a "Közel-Kelet egyetlen demokráciájában"

Ortodox zsidó küldöttség a dzseníni palesztin menekülttáborban


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »