A gyors öregedés lehetséges okai

A gyors öregedés lehetséges okai

Az öregedés az élet természetes velejárója, ami alól senki sem tudja kihúzni magát. Ugyanakkor vannak olyanok, akik valamiért idősebbnek látszanak a valódi koruknál.

A gyors öregedés hátterében általában valamilyen életmódbeli tényező áll – írja a Házipatika.com.

Az UV sugárzásnál kevés dolog öregíti jobban a bőrt. Bár némi napfényre szüksége van a szervezetünknek a D-vitamin termeléshez, a túlzásba vitt napozástól azonban hamarabb megjelennek a ráncaink, és mélyebbek is lesznek. Az ajánlások szerint éppen ezért az arcunkat egész évben érdemes fényvédővel kenni, a nyári hónapokban pedig az egész testünket, lehetőleg minimum 30 faktorossal.

Az is öregíthet, ha nem megfelelő az arcápolási rutinunk. Amellett, hogy nem szabad megfeledkezni a reggeli és esti alapos arctisztításról, fontos, hogy a bőrtípusunknak megfelelő kozmetikumokat használjunk. Rendszeresen, de kíméletesen hámlasszunk, és ne nyúzzunk, dörzsöljük a bőrünket! Az arcunkra mindig használjunk külön törölközőt, és dörzsölés helyett inkább nyomogató mozdulatokkal szárítsuk!

Hírdetés

Az alvási pozíció is számít. Gondoljunk csak bele, hogy az életünk hány százalékát töltjük alvással. Az arcbőr számára a háton alvás a leginkább kíméletes, mivel ilyenkor nem gyűrődik. Fontos továbbá, hogy hetente cseréljünk huzatot a párnánkon, ami lehetőleg minél selymesebb, puhább anyagból készüljön. A durva huzat ugyanis nyomot hagy a bőrön.

A mimikánkra is érdemes figyelni, különösen a homlokráncolásra. Ez a szokás okozza a homlokon, illetve a szemek között kialakuló mély ráncokat, amelyek 30-40 éves kor körül – mikor a bőr egyébként is veszíteni kezd rugalmasságából – már igencsak látványosak tudnak lenni, és jóval öregebbnek mutatják az arcunkat.

Számít a táplálkozás is. Minél kevesebb zöldséget és gyümölcsöt, illetve minél több feldolgozott élelmiszert és finomított szénhidrátot fogyaszt valaki, annál hamarabb fog öregedeni a bőre. Általánosságban elmondható az is, hogy gyakrabban látszanak idősebbnek a koruknál azok, akik nem mozognak rendszeresen. Ennek oka, hogy keringésük kevésbé élénk, ez pedig a bőrre is hatással van.

A dohányzás és az alkoholfogyasztás is olyan szokások, amelyek nem csak egészségtelenek, de látványosan öregítenek is. Elszínezhetik a bőrt és a fogakat, valamint korai ráncosodást, bőrmegereszkedést okozhatnak.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »