A görög kormányfő szerint az erdőtüzek miatt rendkívül veszélyes lesz az idei nyár Görögországban

A görög kormányfő szerint az erdőtüzek miatt rendkívül veszélyes lesz az idei nyár Görögországban

A görög kormány arra számít, hogy az idei nyár nagyon veszélyes lesz az erdőtüzek miatt. A külföldi ügynökségek szerint ezt Kyriakos Mitsotakisz miniszterelnök mondta a mai kormányülésen. Elmondása szerint az ország a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt is nagyon nehéz júniust élt át.

A görög tűzoltók ma a Khiosz és Kos szigetén keletkezett tüzeknél avatkoztak be, az Athén melletti tüzeket vasárnaptól ellenőrzésük alatt tartják.

A kormányfő ma rendkívül veszélyes nyárra figyelmeztetett az erdő- és mezőtüzek miatt. „A meteorológiai körülményeket tekintve rendkívül nehéz júniusunk volt nagy szárazsággal, és ebben az időszakban szokatlanul erős széllel” – mondta Mitsotakis.

Hírdetés

Görögországban már júniusban is hőhullám volt 40 Celsius-fok feletti hőmérséklettel, amely a szokásosnál korábban érte el az országot.

Görögországot tavaly rendkívül erős erdőtüzek hulláma sújtotta, amely fontos turisztikai célpontokat is érintett. Például a tavaly júliusi tüzek miatt több ezer turistát kellett evakuálni Rodosz szigetéről.

A görög hatóságok azt mondják, hogy azóta megerősítették a tűzoltóságokat és a megelőzést. Szigorúbb kötelezettség terheli például a földtulajdonosokat a szárazanyag elszállítására, amely a tüzek további terjedésének forrása lehet.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »