A gömöri csomós hímzés a divatban

A gömöri csomós hímzés a divatban

A putnoki Gömöri Népfőiskolai Egyesület divatbemutatók keretében népszerűsíti a gömöri csomós hímzést. A tervező Molnár-Madarász Melinda, azaz Meyke.

Mostanra összesen 15 ruha készült el. Rimaszombatban már látható volt divatbemutatón, és a Gömör-Kishonti Múzeumban kiállításon is megtekinthették. Az alkotó tervei között szerepel még legalább 5 gömöri csomós hímzéses ruhával kiegészíteni a kollekciót.

Hozzáfűzte, ugyan már a Hagyományok Háza versenyein a zsűrizés során beleszeretett a fehér alapon fehér csomós hímzésbe, de hogy ilyen szép alkotások szülessenek, ahhoz az kellett, hogy találkozzon Balázs Istvánné Évával, és hogy a Gömör tájegységgel egymásra találjanak.

„Mindehhez kellett a Gömöri Népfőiskolai Egyesület munkája is, mintegy alapként, amiből építkezhettem” – mondta Melinda.

Balázs Istvánné úgy véli, hogy a gömöri csomós hímzés a tájegységnek egy nagyon értékes és különleges hímzésfajtája. Magyarország Vidékfejlesztési Minisztériumához írt pályázatot, s 6 ruha elkészítésére nyert támogatást, így kérte fel Molnár Madarász Melinda divattervezőt azok elkészítésére.

Molnár-Madarász Melindának megtetszett ez a hímzésfajta, s tovább pályázott az Agrárminisztériumhoz. Majd a New York-i Réka Darida Ösztöndíj alatt is igyekezett minél inkább utánajárni a gömöri népviseletnek. Áttekintette a putnoki, rimaszombati és a rozsnyói múzeumok anyagát. Kutatta, hogy van-e valami a raktárakban, amiből ki lehetne indulni.

Hírdetés

Fábry János akkori múzeumigazgató kérésére öt viaszfigura is készült a családtagokról, melyből kettő, az ifjú pár a múzeum állandó tárlatának a része ma is. A Malonyai Dezső kötetében is a róluk készült festményt találjuk meg.

„Ez a fotó volt az első hiteles forrás, amiből a ruhák formájára inspirálódni tudtam. Látható itt hatalmas nagy galléros kabát; röpülős, finom alapanyagokat használó többrétegű ruha. Ezeket próbáltam formailag ide visszavarázsolni” – nyilatkozta.

Legutóbb, 2024. június 14-én Putnokon, a Tompa Mihály Közösségi Házban rendeztek divatbemutatót. További gömöri divatbemutató várható augusztus 20-án Budapesten a Mesterségek ünnepén és ősszel a Hagyományok Háza egyik rendezvényén a Gömöri Népfőiskolai Egyesület szervezésében, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával.

A Putnok TV tudósítása a divatbemutatóról ITT tekinthető meg.

(Putnok TV/HE, Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »