A gazdasági tárca a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók beoltását sürgeti

A gazdasági tárca a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók beoltását sürgeti

A gazdasági minisztérium feltétlenül szükségesnek tartja, hogy a kritikus infrastruktúrában dolgozók koronavírus elleni oltására még a vakcinázás első szakaszában sor kerüljön, különben létfontosságú szolgáltatások kerülhetnek veszélybe. A tárca államtitkára, Karol Galek ezzel összefüggésben felhívta figyelmet, hogy az eredeti tervben ez még így szerepelt, ám időközben a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozókat kivették az oltási tervből.

Viszont ezek az ágazatok a dolgozók nagy számban történő megbetegedését tapasztalják, s egyes esetekben már kritikussá vált a helyzet. „Ezért azonnali cselekvésre van szükség“ – sürgeti Galek.

Hírdetés

„Amennyiben ezeket az emberek nem kapják meg a koronavírus elleni vakcinát a lehető leghamarabb, s az érintett munkahelyeken tömeges megbetegedésre kerül sor, előfordulhat, hogy nem lesz, aki munkába álljon, s helyettesítse a kieső szakembereket, aminek következtében villany-, gáz-, hő- vagy vízszolgáltatás nélkül maradunk“ – figyelmeztet az államtitkár, aki kész erről a témáról további tárgyalásokat folytatni az egészségügyi minisztériummal.

Energetikai szempontból főleg azokról a cégekről van szó, melyek az energiatermelést, annak szolgáltatását és elosztását biztosítják. A probléma érzékenyen érinti az atomerőművek dolgozóit is. „Operátoraink száma, akik megfelelő képesítéssel és gyakorlattal rendelkeznek, meghatározott, s ha ők egyszerre betegednek meg, nem lesz, aki helyettesítse őket“ – hívta fel a figyelmet Galek. Hasonló a helyzet a diszpécserek és a szerviztechnikusok esetében is, akik a folyamatos áramszolgáltatást hivatottak biztosítani.

(Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »