A gazdaság nyitásával gyorsulni az ingatlanárak gyorsabb emelkedésére számítanak

A gazdaság nyitásával gyorsulni az ingatlanárak gyorsabb emelkedésére számítanak

A Szlovák Nemzeti Bank aktuális jelentésében megállapította, hogy a gazdaság nyitásával az ingatlan ajánlati árak emelkedésének gyorsulására számít. A jelentés szerint a második negyedévben is az első negyedévhez viszonyítva már 6,4%-kal emelkedtek az ingatlanok árai. Leginkább Pozsony és Trencsén megyében ugrottak meg az árak, legkevésbé Kassa megyében.

Éves összehasonlításban az áremelkedés még drasztikusabb, hiszen 18,6%-kos drágulást mutattak ki. Ami érdekesség, hogy a családi házak esetében ez még inkább érvényes.

A lakóépületek esetében a második negyedévben az átlagos négyzetméterenkénti ár 123 euróval nőtt, amivel elérte a 2052 eurót.

A lakásoknál a jegybank négyzetméterenként 119 eurós áremelkedést jegyzett, ami negyegéves összehasonlításban 5,5%-os, éves viszonylatban 13,5%-os emelkedésnek számít.

A családi házak esetében az áremelkedés gyorsabb volt, negyedéves viszonylatban 7,4%-os, éves viszonylatban 13,5%-os emelkedést jegyeztek, viszont a kiindulási bázis alacsonyabb volt, így az átlagos négyzetméterenkénti ár 1580 euróra emelkedett.

Regionális szempontból, Pozsony megyében, az év első három hónapjához képest emelkedtek a legjobban a lakóingatlanok ajánlati árai, 8,1%-kal. A Trencsén megyében az árak 6,4% -kal emelkedtek, és éppen ellenkezőleg, a kassai régióban négy százalékkal csökkentek.

Hírdetés

Éves összehasonlításban minden megye pozitív tartományban van, a tavalyihoz képest a legnagyobb árkülönbség a Besztercebánya megyében figyelhető meg (25,6%)

– számszerűsítette a jegybank.

A lakások az előző negyedévhez viszonyítva Trencsén (7,3 %) és Besztercebánya megyében (11 %) drágultak leginkább.

A 2021 második negyedévében tapasztalható gazdasági fellendülés következtében gyorsabb béremelkedésre számítunk, ami azonban csak részben fogja ellensúlyozni az ingatlanárak emelkedését

– mondta a bank, hozzátéve, hogy a lakhatás megfizethetősége ezért kevésbé fog romlani a legtöbb régióban, mint az az ingatlanárak emelkedése miatt feltételezhető volna.  Kivételt képez a Zsolna megye, ahol a lakások elérhetősége a hosszú távon is átlag felett fog romlani. Éppen ellenkezőleg, a Kassa megyében a bérek alakulása az enyhe árkorrekcióval kombinálva megteremtette a feltételeket a lakhatás átmeneti javulásához.

Az NBS elemzése azt is kimutatta, hogy a lakóházak építése áprilisban és májusban átlagosan öt százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Hosszú idő után a második negyedévben, negyedéves viszonylatban először nőttek a bérleti díjak 5,5%-kal, és az Európai Központi Bank (EKB) adatai a második negyedév első két hónapjában a hitelezés rendkívüli növekedésére utalnak, ami szintén támogatja az ingatlanpiacot.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »