A gazdaság minden szegmensében nőtt az átlagbér júliusban

A gazdaság minden szegmensében nőtt az átlagbér júliusban

A gazdasági elemzők által jósolt visszapattanás úgy tűnik a pénztárcánkon is érezteti a hatását. Egy frissen megjelent elemzés szerint július hónapban a gazdaság minden szegmensében nőttek az átlagbérek Szlovákiában.

A nominális áltagbér a szállodaiparban nőtt leginkább, 876 euróra, ez 16,6%-os emelkedést jelent. Szintén kétszámjegyű emelkedést regisztrált a gépjármű-javítóknál (11,6% – 1185 euró), a nagykereskedelemben (11% 1215 euró) és egyes piaci szolgáltatások (11% 1145 euró) területén. 

Jelentős az emelkedés a gasztrobizniszben is, itt 9,9%-os a növekedés, bár kétségtelen, volt hova, a szektor átlagbérei 613 euró körül mozognak.

Hírdetés

A kiskereskedelemben (9,5%), az ipari termelésben (6,8%), a közlekedési és logisztikai szektorban (6,8%), az IT-iparban (5,2%) és az építőiparban (5,1%) is jelentős a növekmény. A reálbérek növekedési tendenciája is hasonló, szintén a szállodaipar produkálta a legnagyobb ugrást (12,9%).

Az előző év első hét hónapjával összehasonlítva is kiugró az emelkedés.

A legmagasabb a „bizonyos piaci szolgáltatások” területén (9,9%) a gépjármű-javítóknál (8,7%), az iparban (8,6%), illetve a nagykereskedelemben (8,5%).


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »