A franciáknak csak 41%-a akarja beoltatni magát – miniszterelnök: "lesznek emberek, akiket majd meg kell győzni"

A franciáknak csak 41%-a akarja beoltatni magát – miniszterelnök: "lesznek emberek, akiket majd meg kell győzni"

A francia egészségügyi hatóságok ajánlása szerint az idősotthonok lakói és dolgozói kaphatják meg elsőként a koronavírus-elleni oltást.

"Kit kell elsőként megvédeni? A legveszélyeztetettebbeket és azokat, akik velük foglalkoznak" – hangsúlyozta hétfői sajtótájékoztatóján Dominique Le Guludec, az egészségügyi főhatóság (HAS) vezetője.

Az illetékes szervezet öt szakaszban javasolja a veszélyeztetettség szerint a lakosság beoltását. Tekintettel arra, hogy a december végén, január elején kezdődő oltási kampány első fázisában még csak korlátozott mennyiségű adag áll majd rendelkezésre, a testület ajánlása szerint a mintegy 750 ezer, idősotthonban élő franciának és az ott dolgozó 100 ezer embernek kell elsőként megkapnia a vakcinát, mert ők azok, akiknél az egészségi állapotuk vagy a koruk miatt a legvalószínűbb, hogy kifejlődik a betegség súlyosabb formája.

A Covid-19 fertőzésben elhunyt 52 ezer francia közül 16 ezren idősotthonok lakói voltak. A látogatások szigorításával ez a közösség fizette a járvány legnagyobb árát – hangsúlyozta jelentésében a hatóság.

A második fázisban az idősebb korosztályt kell beoltani az ajánlás szerint, először a 75 év felettieket, majd a 65 és 74 év közötti generáció tagjait, valamint az egészségügyi dolgozók közül a leginkább veszélyeztetetteket.

Ezt követően következnek az 50 évnél idősebbek, valamint minden egészségügyi dolgozó, a negyedik lépcsőben pedig a járványnak kitett foglalkozásokban dolgozókat (zárt helyen vagy idegenekkel rendszeresen kapcsolatba kerülőket), a veszélyeztetett és a bizonytalan életkörülmények között élőket (pszichiátriai betegeket, hajléktalanokat, elítélteket) oltanák be a szakemberek, végül a lakosság fennmaradó részét.

Hírdetés

A kormány ígéretei szerint még ezen a héten bejelenti az oltási kampány menetrendjét, és azt, hogy abban milyen szerepet szán a háziorvosoknak és az önkormányzatoknak.

"Lesznek emberek, akiket majd meg kell győzni" – ismerte el Jean Castex miniszterelnök, aki szerint két probléma merülhet fel a vakcinával kapcsolatban. Az egyik az, hogy az emberek olyan kígyózó sorokban várakoznak majd a beoltásra, mint ahogy az néhány hónapja a tömeges szűrések kezdetén történt a tesztelésre várva, illetve az, hogy a lakosság egy része egyáltalán nem akarja magát beoltatni.

Miután a kormány előzetesen leszögezte, hogy nem teszi kötelezővé a koronavírus-elleni oltást, a hatóságok feladata lesz a franciák többségét meggyőzni, miután az Ifop közvélemény-kutatóintézet vasárnap megjelent reprezentatív felmérése szerint jelenleg a franciák 41 százalékának áll szándékában beoltatni magát.

Arnaud Fontanet járványszakértő, a kormány mellett működő tudományos tanács tagja szerint a normál működésbe csak 2021 őszén térhet vissza az ország, akkorra lesz szerinte ugyanis a lakosság 80-90 százaléka védett a vírussal szemben.

A járványügyi mutatók már harmadik hete csökkennek, a korlátozások teljes feloldásához azonban a kormány szerint ötezerre kell csökkennie a napi esetszámnak, és 2500-3000 közé a súlyos betegek számának.

Az elmúlt héten átlagosan még napi 11 ezer új esetet tártak fel a hatóságok, hétfőn viszont már csak 4005-öt, amire augusztus óta nem volt példa.

Kórházban 28 258 fertőzöttet ápolnak, számuk 55-tel csökkent az elmúlt 24 órában. Intenzív osztályon 3451-en vannak, öttel kevesebben, mint vasárnap. Az elmúlt 24 órában az elhunytak száma 406-tal 52 731-re emelkedett.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »