A francia nőjogi miniszter szerint megdöbbentő, hogy liliomtipró zsidót neveztek ki a César-díjátadó elnökévé

Laurence Rossignol francia nőjogi miniszter "megdöbbentő" döntésnek nevezte, hogy Roman Polanski filmrendezőt nevezte ki a francia filmakadémia a César-díjátadó ceremóniájának elnökévé.

A 83 éves Polanskit évtizedek óta körözik az Egyesült Államokban liliomtiprásért. A rendező 1978-ban elismerte az ellene felhozott vádat, de elmenekült az ítélethirdetés elől, mert úgy értesült, hogy nem tartják be a vádalkut, amit kötött. Az Oscar-díjas filmes azóta Franciaországban él és dolgozik.

A miniszter a francia kulturális rádióban mondta el: számára "meglepő és sokkoló, hogy egy nemierőszak-ügy keveset számít egy férfi életében" – idézte a BBC News.

Hírdetés

Polanski felkérése miatt egy francia feminista szervezet tiltakozást is szervez a 42. César-díjátadó idejére február 24-én. Petíciójukat, amelyben azt követelik, hogy ne Polanski vezesse a gálaműsort, péntekig majdnem ötvenezren írták alá.

A francia filmakadémia hangsúlyozta, hogy Polanskit filmrendezői munkásságáért választották ki erre a szerepre, de a döntés hátterében a zsidó filmrendező melletti kiállás is szerepet kaphatott, miután az amerikai igazságszolgáltatás negyven éve próbálja bíróság elé állítani a liliomtiprót. A lengyel legfelsőbb bíróság decemberben megerősítette azt a korábbi ítéletet, amely szerint Lengyelország nem adja ki a "világhírű rendezőt" az Egyesült Államoknak.

Az MTI szerint lengyel származású, de valójában zsidó filmrendező 21 filmje közül kettő, az 1979-ben forgatott Tess és a 2002-es A zongorista érdemelte ki a legjobb filmnek járó César-díjat, de rendezőként négyszer, forgatókönyvíróként pedig kétszer is átvehette Polanski az Oscar-díj francia megfelelőjének számító elismerést.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »