A Fővárosi Festő Stúdió izgalmas alkotásai várják a komáromi közönséget

A Fővárosi Festő Stúdió izgalmas alkotásai várják a komáromi közönséget

Nyitókép: Körkép.sk

Október havában a magyarországi Fővárosi Festő Stúdió alkotásaiból láthatnak szín- és formagazdag csoportos kiállítást az érdeklődők a komáromi Limes Galériában. A jelenlegi tárlat megvalósítása a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete gondozásában jött létre, és ÜZENET címmel fogja össze a művészeti alkotásokat. A kiállítás kurátorai Balla Rita és Héder Mária Gabriella.

A tárlatnyitó ünnepségen elsőként Pfeiferlik Tamás előadóművész köszöntötte a közönséget és röviden szólt a Festészet Napjáról, amely Szent Lukács október 18-i névnapjához kötődik, akit többek között a festők védőszentjeként tartanak számon. Ez alkalomból egész októberben jelentős alkotásokkal várják a kiállítótermek a festészet kedvelőit, és ehhez kapcsolódik a komáromi Limes Galéria jelen tárlata is.

A rendezvény bevezető műsorában Pfeiferlik Tamás előadóművész két csodálatos dallal köszöntette a festészet művelőit, valamint a közönséget. Előadásában elsőként egy magyar népdalt hallhattunk, Elindultam szép hazámból címmel, majd pedig a János vitéz daljátékból Jancsi belépőjét, melyet a közönség vastapssal jutalmazott.

Az Üzenet című csoportos kiállítás nyitórendezvényén Balla Rita művészeti menedzser üdvözölte a jelenlévőket, kiemelten Sipos Endre festőművészt – művészeti írót, ugyanígy a Fővárosi Festő Stúdió és barátai tagjait, élükön Héder Mária Gabriellával, aki 2013 óta szervező vezetője e művész-társaságnak. A vezető örömét fejezte ki komáromi bemutatkozásuk lehetőségének kapcsán.

A jelen tárlaton húsz művész alkotásai kerültek bemutatásra, az alkotók jelentős része festőművész, illetve képzőművész:

Adorján Ildikó, B. Gömbös Ilona, Bárány Terézia, Fülöp Zoltán, Héder Mária Gabriella, Incze Mózes, Koppány Attila, Kovács Péter Balázs, Laukó Pál, Madarassy András, Mollo Éva, Németh Géza, Réti Ágnes, Sipos Endre, Székács Zoltán,  Vincze Angéla, Vörös Valéria.

Lencsés Ida valamint Varga Edina  textilművészek és Varga Melinda pedig szobrászművész.

Hírdetés

A Limes Galériában kiállított alkotásaikat Sipos Endre festőművész, művészeti író mutatta be apró részletességgel, ám ezt megelőzően hangsúlyosan kiemelte a galéria szakrális terének jelentőségét is, ami az egyes alkotásokat, s azok egységét különös hangulattal ruházza fel.

Sipos Endre eredeti hivatását tekintve biológia – rajz – filozófia szakos pedagógus, aki negyven évig dolgozott oktatási intézményekben, s jelen alkalommal is ilyen természetű precizitás jellemezte műelemzéseit. Mint említettük, a kiállításon húsz művész alkotása szerepel, és mindegyikről külön szakmai véleményt mondott, segítve a szemlélőket a művek értelmezésében. Közérthetősége kapcsán nyilvánvaló, hogy a neves szakember egyik fő célkitűzése a művészeti nevelés.

Megtudhattuk, hogy a jelen tárlat alkotásai részben szürreálisak, melyek megmozgathatják az emberi fantáziát, és a látott képekhez gondolati tartalom is köthető.  Az alkotások egy részében a geometrikus formák is nagy hangsúlyt kapnak. Ám a lényeg, hogy érvényesül minden művész sajátos, egyéni stílusa, saját kifejezésmódja, mely tulajdonképpen lelkiállapotának tükre.

A húsz bemutatott alkotó közül példaként említhetjük Madarassy Andrást, akiben jelen van a törekvés a figuralitásra. Sipos Endre jellemzésének folyamatában a hallgató és szemlélő például hatványozottan felfigyelhetett a (Szent) Mária Magdolna kép elemzésére, és magára az alkotásra is, amelyen ugyan a jól ismert biblikus személyt jeleníti meg az alkotó, ám nem a szokványos szent ábrázolási formában; ebben az esetben az ábrázolásmódon minden emberi gyengeség megmutatkozik, amit Krisztus tragikus keresztre feszítésének pillanatában a nő átélhetett. Madarassy András alkotásán visszatükröződik Mária Magdolna korábbi bujasága, de a rettegés, a félelem is, amit éppen átél.

Az Üzenet című csoportos kiállítás egyes alkotásain más-más mondanivalót, más üzenetet fedezhetünk fel.

A rendezvény záróakkordjaként ismét Pfeiferlik Tamást hallhattuk, akinek előadásban ezennel Rákóczi megtérésének dallamai csendültek fel. A vastaps elcsendesülését követően a közönség megtekintette az érdekesebbnél érdekesebb alkotásokat.

A jelen kiállítás 2024. október 31-ig tekinthető meg a komáromi Limes Galériában, keddtől péntekig 14.00 – 17.00 óra között, vagy pedig egyéni bejelentkezés alapján.

Elérhetőségek: [email protected],  www.mamsze.sk

Buday Mária

A fotók a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »