A földalap több alkalmazottja ellen indított eljárást a NAKA

A földalap több alkalmazottja ellen indított eljárást a NAKA

A Báró akció keretében restitúciós eljárások során Nyitra és Nagyszombat megyében elkövetett visszaélések miatt indított eljárást a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) több személy, köztük a Szlovák Állami Földalap (SPF) alkalmazottai ellen. Öt személyt őrizetbe vettek – tájékoztatta a TASR-t Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályának vezetője.

„Idegen vagyon kezelése során, bűnszövetkezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó kötelességszegés bűncselekményéről van szó” – tette hozzá Szeiff. A bűnszervezet Pozsony és Nagyszombat megyében tevékenykedett,

A visszaigénylőre értékesebb földterületet ruházott át a földalap, mint az eredeti terület értéke volt.

Hírdetés

Az SPF előre kiszemelt földterületek átruházásáról kötött szerződést a visszaigénylővel, ám az ügyletek egy harmadik fél érdekeit szolgálták, a földterületek értéke 2,2 millió euróval haladta meg a restitúciós eljárás során visszaigényelt területekét.

A bűnszervezetnek tagja volt a területet visszaigénylő személyek jogi képviselője és a földalap volt alkalmazottja is, őt bűncselekményből származó bevétel tisztára mosásával is gyanúsítják, továbbá a vitatott visszaadott terület későbbi továbbadásában való részvétellel.

„Mivel a nyomozás zajlik, további részletekről nem tájékoztatunk” – tette hozzá Szeiff.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »