A fogorvosok több pénzt követelnek az egészségbiztosításból

A fogorvosok több pénzt követelnek az egészségbiztosításból

A Szlovák Fogorvosi Kamara több pénzt követel azokért a beavatkozásokért, amelyeket az egészségbiztosítók teljes mértékben térítenek. Ha nem lesz több pénz, veszélybe kerülhet a fogorvosi ellátás minősége és elérhetősége. Erre mutattak rá a fogorvosi kamara képviselői mai sajtótájékoztatójukon.

Azt követelik, hogy új jegyzéket hozzanak létre, újra árazzák a teljesen térített fogászati eljárásokat.

Ez azért is fontos, hogy azok a fogorvosi rendelők, ahol csak ilyen kezeléseket végeznek, is meg tudjanak élni.

Hírdetés

A 2019-es kalkulációs minta szerint egy órára 120 eurót kell kapnia egy rendelőnek. Ez alapján egy preventív vizsgálatra a felnőttek estében kilenc, a gyermekek esetében pedig mindössze hét perce marad az orvosnak. Ez pedig nem reális a beteg fogsorának ellenőrzésére, rossz fogak esetében a betegnek kezelési időpont adására, a dokumentáció elkészítésére és a rendelő fertőtlenítésére, előkészítésére a következő páciens fogadására.

Sok rendelő, a kamara szerint,  az elégtelen finanszírozást úgy kompenzálja, hogy a részben térített fogászati beavatkozásokért többet kér a betegtől.

Azokban a régiókban, ahol alacsonyabb jövedelműek az emberek, a fogászati kezelés lassan elérhetetlenné válik, mert a fogorvosok olyan helyeken rendelnek, ahol szolvensebb a páciensek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »