A finn elnök aggodalmát fejezte ki a schengeni rendszer fenntarthatóságával kapcsolatban

Az Európát érintő menekültválság miatt Sauli Niinistö finn államfő aggodalmát fejezte ki kedden a schengeni rendszer fenntarthatóságával kapcsolatban.

Niinistö arról beszélt, hogy a menekültválság próbára teszi a schengeni megállapodást, amely létrehozta a rendszeres belső határellenőrzéstől mentes övezetet Európában. "A szabad mozgás nem lehet egyenlő a szabályozhatatlan mozgással" – jelentette ki az elnök finn diplomák előtt beszélve.

A finn államfő azt hangoztatta, hogy Európa komoly dilemmával áll szemben. "A civilizált világ becsülete megköveteli, hogy segítséget kapjanak ezek az emberek, másrészt a befogadóképességnek is vannak határai" – mondta.

Európában egyre élesebb vita bontakozik ki a kontinenst érintő migrációs válság kezeléséről. Gyakran elhangzik az is, hogy vissza kellene állítani a határellenőrzést a belső határokon.

Hírdetés

Francois Hollande francia elnök nemrégiben azt mondta, hogy meggyőződése szerint csak egy egységes menekültügyi rendszer révén lehet fenntartani a schengeni rendszert, vagyis a határok szabad átjárhatóságát a belső határellenőrzés nélküli uniós övezetben.

A schengeni szerződés lehetőséget ad arra, hogy amennyiben egy tagállam fenyegetve érzi belső biztonságát, közrendjét, egy hónapra visszaállíthassa a határellenőrzést.

A hivatalos adatok szerint idén eddig több mint 340 ezer illegális bevándorló érkezett az Európai Unióba.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »