A Fidesz már 2010-ben sem ígért semmit a tanároknak: 95 oldalon 3-szor írták le a pedagógus szót

A Fidesz már 2010-ben sem ígért semmit a tanároknak: 95 oldalon 3-szor írták le a pedagógus szót

Emlékezetes, 2010-ben a Fidesz még bajlódott azzal, hogy választási programot írjon, meg is alkották a Nemzeti ügyek politikája című dokumentumot – amit aztán le is töröltek a fidesz.hu oldalról.

Mivel mi elmentettük, így érdemes fellapozni, hogy mit gondolt a NER hajnalán Orbán Viktor és Fidesz akkori vezérei például az oktatásról. 

Kezdjük ott, hogy 95 oldalas kiadvány kiemelt pontjai között nem is szerepel az oktatás ügye.

Külön fejezetben foglalkoztak a gazdasággal, a rendteremtéssel, az egészségüggyel, a szociális biztonsággal, és a jogállamisággal, ám a pedagógus szó mindössze három alkalommal szerepel a Fidesz választási kampányában.

Egyszer Lázár János írt arról, hogy legyen következménye annak, ha bűnözők pedagógusokra támadnak, aztán Soltész Miklós megállapította, hogy „a gyermekfelügyelők, pedagógusok, szociális munkások eszköztelenül és a végletekig túlterhelt állapotban dolgoznak”, majd ugyanő leszögezte, „fontos tényező a pedagógusok, oktatók és nevelők megbecsülésének és tekintélyének helyreállítása is.” Utóbbi két ígéret – legalábbis a mai pedagógusdemonstráció fényében – egészen biztosan nem valósult meg.

Ezt mutatja az is, hogy 2010 és 2022 között csökkent a pedagógusok száma Magyarországon.

Hírdetés

Ugyanakkor jellemző a Fidesz oktatással kapcsolatos hozzáállására, hogy Matolcsy György a program gazdasági fejezetében foglalkozik az oktatással: „A felsőoktatás és a szakképzés célszerűsítése” címmel. 

Pedagógusbéremelést a későbbi jegybank elnök sem ígért,

ugyanakkor már előrevetítette az összeszerelő üzemként működő Magyarország lázálmát.

„A betelepülő nagyvállalatok többnyire ki is használták ezt a lehetőséget, sőt az ezredforduló óta egyre inkább magasabb szakképzettséget igénylő munkafolyamatokat telepítenek az országba, és ehhez egyre kevésbé találnak jól képzett szakmunkásokat. Olyannyira, hogy mára a külföldi nagyvállalatok letelepedésének, de a hazai kis- és középvállalatok fejlődésének is egyik legfőbb gátjává a jól képzett szakemberek hiánya vált”

– fogalmazta meg igényét a gyári munkásokra Matolcsy György. Majd a fejezetet ezzel zárta le:

„Jelenleg a felsőoktatásban szerezhető diplomák felére nincs piaci kereslet, ezért a felvételizőknek több információt kell adni a szakok piaci értékéről.”

Azóta látjuk, hogy ez a fajta szemlélet hova vezetett. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »