A Fidesz kormányszinten kaszálná el Dunaújvárost: nem hagyták jóvá a 1,5 milliárdos hitelt, amit előre elvertek a helyi embereik

A Fidesz kormányszinten kaszálná el Dunaújvárost: nem hagyták jóvá a 1,5 milliárdos hitelt, amit előre elvertek a helyi embereik

Egyre aggasztóbb a helyzet az október 13. óta ellenzéki vezetésű Dunaújvárosban. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a távozó fideszes vezetés jelentős költségvetési hiányt hagyott a településen élők nyakán azzal, hogy 2019 elején egy 1,5 milliárd forintos hitelfelvételt tervezett be, melyet már előre el is költöttek, illetve haveri cégekkel kötött szerződésekben különböző projektekre lekötöttek.

Pintér Tamás polgármester úgy tájékoztatta az N1TV-t és az Alfahírt, hogy a Fidesz a december 11-ei kormányülésen bírálta el a város hitelkérelmét, a döntéssel pedig igen csak nehéz helyzetbe hozta a dunaújvárosi embereket:

a kabinet ugyanis a 1,5 milliárdból mindössze 55 millió forintnyi hitel felvételét hagyta jóvá.

A polármester ismét megerősítette, hogy az önkormányzat vizsgálja annak a lehetőségét, hogy egy 2 milliárd forintos hitelkeretet vegyenek föl a város részére, mivel az elmúlt évek kétes módszerekkel levezényelt kiadásai nagyon komoly problémákat vetnek föl számukra.

„A volt városvezetés a dunaújvárosi működési keretből valósította meg az elmúlt időszak projektjeit, ráadásul úgy, hogy ezek egy része csupán látványberuházás és kampányfogás volt”

– közölte Pintér, aki hozzátette:

a Fidesz kormányszinten még akkor is folyamatosan halogatta a hitelkérelem elbírálását, amikor helyi képviselői már jócskán költötték remélt összeget a városban.

Pintér Tamás
Pintér Tamás

Dunaújváros első embere azt gyanítja, hogy a kormánypárt valamilyen trükkös módon szerette volna elrendezni a már kifizetett számlák ügyét, ami eddig ugyan bevett, de törvénytelen megoldás volt a városban, amit ők semmiképp sem folytatnak.

„A kormányülésen hozott döntéssel a Fidesz – országszerte is példátlan módon – abba helyzetbe hozta a dunaújvárosiakat, hogy igen könnyen ellehetetlenülhet a lakóhelyük működése”

Hírdetés

– vázolta föl a vészjósló helyzetet a polgármester.

Pintér Tamás szerint a Fidesz helyi képviselői felelőtlenül és meggondolatlanul jártak el, amikor annak ellenére költekeztek a város kontójára, hogy arra a kasszában még nem volt fedezet. Az ő meglátása szerint ez a gyakorlat többszörösen is jogsértő lehet:

„Az előző városvezetés eljárása ütközhet a számviteli és az államháztartási törvénnyel, illetve fölvetheti a hanyag és a hűtlen kezelés gyanúját is.”

Pintér szerint a kormánynak ugyanakkor esze ágában sem volt könnyíteni a helyzeten, illetve megvédeni a helyieket, hiszen ha ez lett volna a céljuk, akkor nem húzták volna a hitelkérelem elbírálását a választások utánig. A polgármester hangsúlyozta, hogy országgyűlési képviselőként többször is felkérdezte a kormány képviselőit arról, mikor óhajtanak végre dönteni a kérdésben, de aggályaira csak kitérő vagy elutasító válaszokat kapott az államtitkároktól.

„A mostani döntés egyértelműen azt üzeni a dunaújvárosiaknak, hogy a Fidesz semmibe veszi, és tudatosan, pitiáner bosszúból vagy politikai haszonlesésből el akarja lehetetleníteni őket”

– fogalmazott az ellenzéki polgármester, aki a jelenlegi városvezetés nevében azt ígérte, hogy megpróbálják a lehető leggyorsabb és legtörvényesebb módon rendezni a helyzetet.

Pintér Tamás
Pintér Tamás

Hozzátette ugyanakkor, hogy ez az eset, bármily hihetetlen is, csak a város problémáinak egy része:

„Nagyon komoly bűncselekményekre derítettünk fényt, melyek kapcsán hamarosan meg fogjuk tenni a szükséges feljelentéseket. Egyelőre annyit árulhatok el, hogy az a mód, ahogy Dunaújvárost igazgatták, riasztóan emlékeztet a bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények maffia jellegére.”

Pintér Tamás hangsúlyozta, hogy a város eddigi működtetése fenntarthatatlan volt, és ha maradt volna az előző garnitúra, akkor a település a teljes leépülés útjára lépett volna.

Országos érdekérvényesítő erő

A polgármester röviden arra is kitért, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetségében (MJVSZ) tíz település alakított egyfajta ellenzéki tömörülést, amellyel komoly erőt képviselnek a szervezeten belül.

„Ennek a frakciónak olyan lobbiereje lehet az MJVSZ-en belül, amivel az ellenzéki vezetésű települések előtt is komoly lehetőségeket nyithatunk meg”

– árulta el Pintér, aki szerint olyan országos, Dunaújvárost is érintő ügyekben tudják majd képviselni a józan ész és a jogállamiság álláspontját, mint például a héten elfogadott színháztörvény.

„Határozottan nemet mondunk a kormány rombolására”

– tette hozzá a városvezető.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »