A FIDESZ javasolta: Döntsön a nép!

Nemzeti konzultációt sürgetnek a reális zöldek!
A vízlépcső ügyében a FIDESZ 1989-ben népszavazást követelt.

A „nem építünk vízlépcsőt” a tömegkommunikáció az állami vagyont kisajátítók befolyásolására úgy tálalta a közvélemény felé, hogy a létező szocializmus abban fog eltérni a kapitalizmustól, hogy a kapitalizmusban nem épül vízlépcső.

Az állami vagyon nagy része a reform kommunistákhoz jutott az eredeti tőkefelhalmozás nyertesei ők lettek.

A fideszesek együtt voltak a környezetvédelem jegyében 1988 október 30 –i fáklyás felvonulás részvevőivel.

Együtt skandálták a tömeggel:

Gátat a Pártnak! Nem kell Grószmaróthi, nem kell Grószmaros! Lakást építs, ne gátat!

A FIDESZ szerint a magyar parlament a Duna ellen szavazott. A FIDESZ követelte: Állítsák le az építkezést! Írják ki a népszavazást!

Hírdetés

Mit javasolt 2013 október 8-án Budapesten, a Vízcsúcson az ENSZ főtitkár energiaügyekért felelős képviselője:

Idézet az MTI összeállításából:

„Kandeh Yumkella, az ENSZ-főtitkár energiaügyi különleges képviselője, a Fenntartható energia mindenkinek elnevezésű kezdeményezés ügyvezető igazgatója arra hívta fel a vízügyi szakemberek figyelmét, hogy az energiaellátás és a víz „ugyanannak az éremnek a két oldala”. A tiszta ivóvíz előállításához szükség van energiára, az öntözéshez víz kell, a víz pumpálásához pedig szintén energia. A víztisztításhoz szintén sok energia szükséges – fejtette ki. Az energia rossz használata gyorsítja az éghajlatváltozás folyamatát, ami megint csak rontja a vízellátás helyzetét – sorolta.”

Az i betűre a pontot a Kormány tette fel megszüntette az egységes vízügyi tervezést, szélnek engedte a VITUKIT.

Pozsgay Imre államminiszter 1988. szeptember 12-én fogadta a Parlamentben a FIDESZ képviselőit. A FIDESZ küldöttség tagjai Deutsch Tamás, Fodor Gábor, Németh Zsolt, Kövér László és Molnár Péter. Pozsgay Imre államminiszternek a vízlépcsőépítésről elmondták, hogy politikai kérdésnek tekintik az ügyet. Véleményük szerint azonnal le kell állítani az építkezést, és alapos – a tömegkommunikációt is bekapcsoló – társadalmi vita után népszavazásra kell bocsájtani a kérdést.

Az első Orbán kormány „Az Új Évezred Küszöbén „című program, gazdasági növekedés politikájával foglalkozó fejezetében az áll, hogy „ a bős – nagymaros – i erőműrendszer meg nem épült magyarországi részének az ügyét elsősorban gazdasági kérdésként kezeli.”

A 2010-es választásokat követően a FIDESZ környezetvédelmi, gazdasági, pénzügyi természetvédelmi, hajózási, politikai – stratégiai stb. okoknál fogva sem a Dunán, sem a Tiszán semmilyen vízlépcső megépítését elfogadni nem tudja. Erről a FIDESZ-KDNP frakció 2011. év elején politikai határozatot is elfogadott.


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »