A fiatalok egyre kevésbé találják az élet értelmét

A fiatalok egyre kevésbé találják az élet értelmét

Több felmérésről is olvastam a napokban, amelyek szerint a mai fiatalok nem sok értemet látnak az életben, illetve, hogy milyen magas közöttük az öngyilkosságot megkísérlők száma.

Egy brit felmérés szerint 10-ből kilenc fiatal (pontosabban a 16-29 éves korosztály 89%-a!) csalódottnak érzi magát és nem talált célt vagy értelmet az életében.

Érdekes módon a témával foglalkozó cikk szerint ennek egyik oka, hogy a fiatalok túl kevés időt szánnak saját magukra, pedig a megkérdezettek több mint fele állítja, azért vannak a földön, hogy megtalálják a boldogságot. (Lehet, hogy ha a logika tárgyat bevezetnék az iskolában, már az is javítana a helyzeten…) Az is érdekes, hogy éppen egy japán „boldogságszakértőt” kérdeztek a kiúttal kapcsolatban, pedig az ázsiai országban köztudottan nagyon magas az öngyilkosok száma és sajnos ez a japán fiatalokra kiemelten igaz. 2014-ben például a 10-19 éves korosztály körében az elsőszámú halálozási ok az öngyilkosság volt. 40 év alatt 18 ezer gyerek ölte meg magát Japánban. Az Egyesült Államokban 2017-ben ez volt a második leggyakoribb halálozási ok a 15-24 évesek között és sajnos ez globálisan is így van.

Az öngyilkosság kérdése többször felmerült már az oldalon ésigazából nem is ezekkel az elrettentő részletekkel akarok foglalkozni, csupánazért szeretném ismét ráirányítani a figyelmet, hogy ha legközelebb undok,agyontetovált, ciklámenhajú vagy akár beültetett szarvakkal ékeskedő fiataltláttok, akkor kiselőadás vagy fejcsóválás helyett próbáljátok elmondani nekik,hogy az életnek igenis van értelme. Persze ezt is anélkül érdemes, hogy fejbevágnánk őket a jóhír bőrkötéses változatával. Saját tapasztalataim szerint azelrettentő külső gyakran kereső belsőt takar.

Abba is érdemes belegondolni, hogy mennyire nehéz helyzetbenvannak manapság ez a korosztály. Otthon vagy az iskolában szinte esélytelen,hogy halljanak az igazságról, a médiában pedig folyton azt szajkózzák, hogy az mégcsak nem is létezik.

Azt erősítik bennük, hogy elsősorban saját boldogságukat keressék,nem csoda, hogy az elkerüli őket, hiszen éppen fordítva működik: „mert aki megakarja tartani az ő életét, elveszti azt; aki pedig elveszti az ő életét énértem, megtalálja azt.”1

Lehet, hogy Dániel próféta is valami ilyesmire célzott, amikor azt írta, hogy a majdani Antikrisztus „békével” veszít el sokakat.2 A béke és bőség korában nagyobb a veszélye annak, hogy az emberek eltévedjenek, mert Istenadta iránytűjük a használat hiányában könnyen berozsdásodik.

Hírdetés

C. S. Lewis, Csűrcsavar levelei című könyvének magas rangú kísértőjeszerint

„Békés időkben sokukat teljes tudatlanságban tarthatjuk arra nézve, hogy mi a jó és mi a rossz. Veszély pillanatában azonban ez a kérdés olyannyira előtérbe lép, hogy ilyenkor még mi sem tudjuk őket elvakítani.”

Amikor az emberre bízzák, hogy értelmet adjon saját életének,végül minden értelmét elveszíti. Ugyanaz a Dániel, aki a béke és biztonságveszélyeire figyelmeztetett azt is mondta, hogy az utolsó időkben „a népértelmesei sokakat oktatnak… az értelmesek pedig fénylenek, mint az égnek fényessége; ésakik sokakat az igazságra visznek, miként a csillagok örökkön-örökké.”3

Jó lenne az értelmesek táborához tartozni, ráadásul,ha ez úgy sikerül, hogy nem száll a fejünkbe, még a földet is örökül kapjuk.

Egyébként úgy tűnik, hogy minél nagyobb jólét uralkodik egy országban, a helyzet annál kritikusabb, így akár még hálásak is lehetünk, ha idehaza van hová fejlődni e téren, bár béke és biztonság tekintetében mi is elég jól állunk.

Egy szó, mint száz, ne felejtsük el, hogy keresztényként mi alegfontosabb dolgunk!

„De hogyan hívják segítségül azt, akiben nem hittek? És hogyan higgyenek abban, aki felől nem hallottak? És hogyan hallanának igehirdető nélkül?”4

Szóval vigyétek az örömhírt és arról se feledkezzetek meg,hogy örömhírt adtok át, nem gyászjelentést…

Máté 16:25Dániel 8:25Dániel 11:33 és 12:3Róma 10:14


Forrás:idokjelei.hu
Tovább a cikkre »