A Férfimozgalom legfontosabb kérdése: az apaság

A Férfimozgalom legfontosabb kérdése: az apaság

Apaság – ahogy a társadalom kezeli, ahogy a férfiak kezelik, és ahogyan válás után van.

Ahogyan a társadalom kezeli. Onnan kezdve, hogy a szülőszobán gyakran egy kerülgetni való tárgynak érzi magát az ember, ha apából van éppen, de lehetne mahagóni is, akkor biztos tálcákat tennének rá, és asztalkaként funkcionálna. Így inkább amolyan ki nem mondott: mit keres ez itt? – kategóriában versenyez.

Aztán otthon kevesen engedik át neki főszerepet a csecsemőnél, ami amíg a szoptatás tart, érthető is, de utána már kicsit visszás. Szoptatáson kívül minden mást el tud végezni egy apuka, sőt. Igazából cumisüvegből etetni is tudja a lefejt tejjel, vagy tápszerrel a gyereket, mégis sok anyuka fejébe bele van betonozva, hogy ez az ő reszortja.

És most rögtön némi önkritikát is gyakorolnom kell, mert pl. még engem úgy neveltek fel, hogy elsősorban pénzt keressek, így a gyereksírásmentes övezetben aludhattam, hogy tudjak másnap pénzt termelni. Ez is fontos, ez az a pénzügyi méh (biztonság), amit a férfi teremt meg a családnak, ahogy az anya a méhét adja a gyermeknek 9 hónapig.

Mégis, amikor el tudtam menni a védőnők közé, és ők tanítottak, mit és hogyan csináljak majd születendő gyermekemmel, felüdítő, felemelő élmény volt. Szívesen tanultam volna többet, és maradtam volna otthon pár hónapig a kicsi Máté mellett. Nos, ez nem történt meg, de remélem, a fiaméknál már rugalmasabbak lesznek a szerepek, lesz erre közös akarat. Ugye erre az időre az anyukának kell ismét keresőképesnek lennie, cserébe apa és gyermeke kapcsolata elmélyülhet az anya-gyermek kapcsolathoz hasonlóan.

Már át is eveztünk arra a területre, amit így neveztem el: ahogyan az apák kezelik apaságukat. Ez ma nagyon sajnálatos, de a fiatalabb férfiajk 75%-a úgy érzi, a család nem kellő kihívás, inkább női igény, női dominancia kérdése. Amennyiben nem sikerül, válásba torkollik, a férfinek végképp annyi: mehet az utcára, egy fájdalmas válásnak és annak a ténynek nézhet elébe, hogy nem lehet többé 100% – ban apa, akármyennyire szereti is a gyermekeit.

Nagyon fontos lenne itt egy szemlélet változás, de ezt pusztán a férfiaktól nem lehet elvárni. Igenis jogos igény a részükről, hogy ösztönzőket adjon az állam, és adjon a nők közössége is számukra. No, meg persze ők is egymásnak.

Hírdetés

Kormányzati kommunikáció kellene, amely bemutatná a családfői méltóság szépségét, a felnövekvő gyermekek szépségét és büszkeségét, amely a szülőkre, így az apákra is visszasugárzik.

A nők pedig biztosítsák a gyermeket vállalni hajlandó, elkötelezett férfiakat tiszteletükről, támogatásukról. Igenis mondják ki, a nyilvánosság előtt is, hogy számítanak és vágynak az apává lenni akaró férfiakra!

Végül az apaság a válás után. Alapvető – ALAPVETŐ követelmény, hogy a mai győztes-vesztes pereskedési gyakorlatot váláskor a győztes-győztes álláspontnak kell elfoglalnia. Említhetnék Cohem modellt, vagy más már bizonyított gyakorlatokat, a lényeg egy: a gyermek érdekét szem előtt tartó ítéleteknek kellene születniúk, a külön élő szülőt segíteni “helyzetbe” kerülni – értsd: nevelhesse valóságosan a gyermekét. Vagyis annak idejének legalább 35 % – át együtt tölthessék. Így az ellennevelés is meghíúsulhatna, hiszen a külön élő szülőnek lenne alkalma bőven bemutatni, hogy őszintén szereti a gyermekét, és az ellennevelő szülőnek nincsen igaza, mikor ellene nevel.

Röviden ennyi, a jéghegy csúcsát éppen csak megkapargatva.

A férfimozgalomnak pedig mi lehet a szerepe mindebben? Kritikát gyakorolni a kormány felé, hogy az apákra is számítson a családpolitikájában, hiszen ahogyan Kroó Zita újságírónő mondta nemrégen: sok nő szülne fiatalon, csak kellene mellé egy stabil férfi, akire számíthat. Láthatjuk, a férfiak kihagyhatatlanok a képletből. Tehát tegyük félre jogos sértődöttségünket (másdodrendű szülővé degradált a kormány) és követeljük, hopgy elfoglalhassuk méltó helyünket a nők oldalán a családban. Igen, az ő oldalukon, feltéve, hogy ők már elkötelezték magukat a szülés mellett. Ez a mozgalom másik feladata: biztatni a férfitársakat az apaság vállalására. Saját példákat elmesélni a nyílvánosságban, illetve a magánéletben pl. besegíteni a rokonoknál a gyerekeknél, hogy kis levegőhöz jussanak a szülők.

 

 


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »