A felvidéki ministránsok körében ismét fellobbant az olimpiai láng 

A felvidéki ministránsok körében ismét fellobbant az olimpiai láng 

A Jópásztor Alapítvány az idei évben is megrendezte a felvidéki ministránsok részére azt a testi, lelki és szellemi megmérettetést, melynek hosszú évekig Szőgyén adott otthont. Az idei év augusztusának első felében új helyen lobbant fel az olimpiai láng, és lengett az öt karikával és a kereszttel díszített olimpiai zászló. 

Zoboralján, Nagycétényben gyülekeztek a ministránsok, ahol Farkas Zsolt atya, a Jópásztor Alapítvány elnöke és Andrusko Gyula helyi plébános, a Jópásztor munkatársa gondoskodott mindarról, ami a népszerű rendezvény megvalósításához és lebonyolításához szükséges volt. Szépszámmal akadtak segítők a volt ministránsok közül, és mentorálták a csapatokat azok a leányok, akik a templomokban végeznek szolgálatot. Mindehhez csatlakozott a helyi egyházközség és az önkormányzat. Mészáros Ferenc polgármester nagy szeretettel fogadta és több ízben meglátogatta a rendezvényt. A Nagycétényi Alapiskola nyújtott otthont a résztvevőknek a négy nap alatt. 

A Felvidék különböző helységeiből érkeztek azok a fiúk, akik egész évben segítik a lelkiatyák munkáját a szentmiséken, hogy összemérjék rátermettségüket, ügyességüket, tudásukat és keresztényi viselkedésüket. 

A sportrendezvény ideje alatt volt futball, asztalitenisz, röplabda, váltófutás, és a fizikai teljesítményen kívül a csapatok szellemi képességben is versengtek, sakkban és a ministránsok tudáspróbájában, amelyben bibliai és egyháztörténeti tudásukról, valamint a szentmisék liturgikus ismereteiről tettek tanúbizonyságot.

Az olimpia résztvevői ellátogattak Nyitrára a püspöki várkomlexumba, ahol a Nyitrai egyházmegye segédpüspöke, Peter Beňo fogadta őket a püspöki rezidencia impozáns nagytermében, majd megtekintették a megyei múzeumot is és vár látnivalóit. 

Hírdetés

A rendezvénynek több látogatója volt, köztük Ďurčo Zoltán püspöki helynök és a Felvidék több helységéből érkezett lelkiatyák. Ugyancsak látogatást tett Karaffa Attila, a Pázmaneum elnöke, aki a Társulás nevében ajándékokat vitt és szólt a ministránsoknak a szolgálat fontosságáról, végül közösen emlékeztek Karaffa János atyáról, aki életében szívén viselte a Pázmáneum egyik legnépszerűbb rendezvényét, a ministránsok olimpiáját.

A záróünnepségen ajándékeső várta a résztvevőket, az emléklap mellé mindenki kapott jutalmat, a győztes csapatok a sportágakat jelképező serleget vihették haza. 

A rendezvény, melyen a négy nap leforgása alatt közel százan vettek részt, hálaadó szentmisével zárult. 

Támogatók voltak: Bethlen Gábor Alap, Nyitra Megye Önkormányzata, Jópásztor Alapítvány, Pázmaneum Társulás, Nagycétény Község Önkormányzata, Nagycétényi Egyházközség, Nagycétényi Alapiskola, valamint vállalkozók és magánszemélyek.

Berényi Kornélia/Felvidék.ma

Fotó: Nyitrai Dávid


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »