A felvidéki magyar közösséget gazdagítják tudással a Kincskeresők

A felvidéki magyar közösséget gazdagítják tudással a Kincskeresők

Rengeteg fiatal előadó érkezett az idei Kincskeresők tudományos konferenciára. A diákok néprajzi, falutörténeti, személyismereti témákban kutatnak, de előkerültek már a modernebb előadások is. A telejsítményeket rangos szakmabeli zsűri értékeli.

Galántán zajlik november 15 – 16 között a 18. Kincskeresők tudományos konferencia.

A kivetített bemutatókat kezdetektől fogva szakemberek, történészek, néprajzkutatók, művészettörténészek vagy tanárok bírálják el, miközben jó tanácsokkal, építő jellegű kritikával látják el a diákokat és felkészítőiket egyaránt.

A Kincskeresők lényege nem a verseny és az értékelés, hanem a kutatómunkával eltöltött idő, a mikrorégió és a jelentős felvidéki személyiségek megismerése, a tanár-diák csapat közös munkája. Valamint az, hogy az előadó diákok ki merjenek állni a közönség és a szakmai zsűri elé és fejlesszék retorikai készségeket.

Több példa van arra, hogy valamikori kincskeresőből mára bölcsész, tudós ember vált, aki máig kamatoztatni tudja a szakmai konferencián szerzett tudást.

A Kincskeresők konferencia nagykorúságba lépett – jegyzi meg a mozgalom szülőanyja és motorja, Szanyi Mária, néprajzos, pedagógus, tehetségkutató, aki nagytudású szakmai zsűrit állított össze az idei Kincskeresők konferenciára is.

Hírdetés

Az értékelőbizottság örül annak, hogy a diákok gazdag ismeretszerzési eszköztárat használnak, jó módszerekkel dolgoznak, és az élő történelmet is beleviszik az előadásaikba.

Olyan modern témákkal is találkozhattak, mint a DAC jelenkori története, vagy a dunaszerdahelyi maffia -sztorik feldolgozása. Rendkívül színes a feldolgozott témák palettája, és többször lehetett találkozni a visszacsatolás tematikájával, amelynek idén évfordulója is van.

A konferenciát november 15-én Berényi József, Nagyszombat megye első alelnökének jelenlétében nyitották meg a galántai Pázmány házban. Nagyszombat megye örömmel támogatja anyagilag az értékeket felsorakoztató, Magyarországon és az Értéktár javára is rangos és híres mozgalmat. Nyitóbeszédet mondott Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke.

A „kincskeresők” elnevezés egyszerre utal a világra rácsodálkozó tanulókra, és az ezekből a tanulókból a legtöbbet felszínre hozó pedagógusokra. A „tanuló” kincskeresők a rég-, illetve a közelmúlt történéseit kutatják, az építészet, a természeti értékek csodáit tárják fel, a művészet, a vallás, az irodalom, a jeles személyiségek titkait kémlelik, a „pedagógus” kincskeresők pedig a tanítványaikban megcsillanó érdeklődés irányát kutatják szorgalmasan. A kettő összeadódva az egész felvidéki magyar közösséget gazdagító tudássá válik. Így tanít a szülőföld szeretetére, megbecsülésére mindannyiunkat”

– hangzott el az elnökasszony nyitóbeszédében.

A konferenciáról részletesen a Magyar7 hetilap jövő heti számában olvashatnak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »