A felvidéki Erzsébet-emlékhelyek újra reflektorfényben

A felvidéki Erzsébet-emlékhelyek újra reflektorfényben

Németh Andrásné Farkas Gabriella mesterpedagógusként és igazgatóhelyettesként dolgozik a királyné nevét viselő Veszprém vármegyei iskolában, Nyirádon. Ő a sisimemorial.hu oldal vezetője. A Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezetétől meghívást kapott egy előadásra Nemesradnótra, majd az emlékezéseket követően a szervezőkkel felkereste a poltári Erzsébet-szobrot. Nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a felvidéki Erzsébet-emlékhelyek újra reflektorfénybe kerüljenek.

Milyen érzésekkel távozik a gömör-nógrádi látogatásról?

Nagy izgalommal érkeztem, s nagyon készültem az előadásra. Azt vettem észre, hogy ez a mai nap teljesen a királyné személye köré íródott, s azon belül az én személyem köré is.

Hálás vagyok mindenért, sok-sok meglepetés, öröm ért a mai nap folyamán, ajándékok, s az, hogy láthattam a poltári szobrot.

Mit kell tudnunk a Poltáron emelt Erzsébet-szobor kapcsán?

Ez a szobor a nyirádi szobrunknak a testvére. Mindkettőt Tilgner Viktor alkotta. Az egyik legelső szobor, amit a királyné halála után állítottak, a mi szobrunk után egy hónappal, 1899. június 29-én báró Baratta Lajos kezdeményezésére.

Később Csehszlovákia megalakulása után a szobrot eltávolították és csak 1993-ban kezdődhetett el a helyreállítása, majd 1994-ben avatták fel újból. Most a városházán, előtte meg az egyik általános iskola udvarán volt elhelyezve.

S mint megtudtuk a hölgytől, aki fogadott e napon, a városházát éppen az Erzsébet-liget helyére építették, így most ugyanott áll a szobor, ahová eredetileg emelték.

Borovi Dániel művészettörténész, Demeter-Guba Erzsébet múzeumpedagógus, Németh Andrásné Farkas Gabriella mesterpedagógus, előadó a poltári Erzsébet királyné-szobor előtt (Fotó: Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)

 

Kutatásai alapján hol mindenhol találhatók Erzsébet-emlékhelyek a Felvidéken?

A legismertebb talán bártfafürdői szobra, ahol 1895. július 1-je és 22-e között tartózkodott a királyné.

Találunk emléket a betléri kastélyban, Brunócon egy oszlopot, Eperjesen, Körmöcbányán egy sziklát, Poltáron, amit most láthattam először, Pozsonyban, Pöstyénben, Révkomáromban, és Szőgyénben szintén van egy oszlop.

Ezeken kívül volt még Peredméren és Komjáton, ami elpusztult és Selmecbányán egy facsoport E betűt alkotva, de mára ez sem látható.

Kerényi Éva múzeumigazgató és Pósa Erzsébet főszervező dedikált könyvet /Kerényi Éva Erzsébet királyné és Bártfafürdő című könyvét/ adják át a vendégeknek (Fotó: Homoly Mária/Felvidék.ma)

Hírdetés

 

Nemesradnóton egyelőre nincs Sisi-emlékhely, mégis már most is komoly kötődés alakult ki, ez minek köszönhető?

A királyné kultuszát érintő kutatásomhoz kapcsolódóan úgy került képbe Radnót, hogy a kisgyerekek kultuszápoló tevékenységében kihagyhatatlan Pósa Lajos neve.

A verseivel, Az Én Ujságom hasábjain megjelent visszaemlékezéseivel és a szerkesztői üzenetekben tovább erősítette a királyné tiszteletét. Ezért is volt egy nagyon jó érzés, hogy Pósa Lajos szülőfalujában fogadtak engem, s ott tudtam mesélni kutatásomnak erről a részéről.

Emellett ahová csak érkezem, utánanézek az Erzsébet-emlékfáknak, s azt találtam, hogy Radnóton 10 db cserfatölgyet ültettek el, s nagyon remélem, hogy az itteniek esetleg meg is találják.

A koszorúzó szervezetek képviselői Pósa Lajos édesanyja, Marcsa néni sírjánál Nemesradnóton (Fotó: Majoros Jácint/Felvidék.ma)

 

Mit lehet tudni a Pósa Lajos szerepe az oktató-nevelő intézmények Erzsébet királyné kultuszápolásában című munkájáról, amely idén jelent meg?

Igyekszem folyamatosan publikálni készülő PhD munkámat különböző tanulmánykötetekben és folyóiratokban.

Legutóbb a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága jelentetett meg egy neveléstörténettel kapcsolatos tanulmánykötetet, amelyben megjelent a tanulmányom.

Igyekeztem azt összefoglalni, hogy milyen területeken, hol játszott szerepet Pósa bácsi és az ő gyerekek felé forduló értékőrző, verses, írásos munkája. Személyén és gyermekirodalomhoz kapcsolódó tevékenységén keresztül mutatom be az oktató-nevelő intézmények Erzsébet-emlékezetét.

Németh Andrásné Farkas Gabriellát köszönti Dobos Ilona helyi Csemadok-elnök, Pósa Erzsébet helyi Rákóczi Szövetség-elnök Sisi kedvenc ibolyaszín virágaival (Fotó: Pósa Dénes/Felvidék.ma)

 

Mi az, ami várható a közeljövőben ebben a témában?

Ezen a héten tartok előadást a Selye János Egyetemen egy nemzetközi neveléstudományi konferencián. Komáromban a szeptember 12-i előadásom címe Erzsébet királyné mint példakép a nőnevelésben, hiszen ez is egy része a kultuszápolásnak, amikor történelmi személyek példakép szerepben kerülnek a gyerekekhez.

Október elején Pécsett egy színháztudományi konferencián fogok előadni, ahol azokat a színműveket, drámai költeményeket és verseket mutatom be, amelyeket a királyné emlékére írtak és különféle emlékünnepségeken előadtak, mert ez is adalékul szolgál az iskolai emlékünnepélyek tárgyalásához.

S előreláthatólag jövő májusban érkezem újra Gömörbe, Rimaszombatba a Pósa Lajos Társaság meghívására a Légy lámpás sorozat előadójaként, de addig is még Nyirádon megnyílik szintén a társaság közreműködésével Az Én Ujságom emlékkiállítás is. Hiszen idén iskolánk hagyományos Erzsébet királyné olvasópályázatának témájául Pósa Lajost és munkásságát választottuk.

Köszönjük a beszélgetést. További sok sikert kívánunk!

(Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »