A félhomályban ő maga bocsátotta ki a fényt – Pio atya fényképésze számos csoda tanúja volt

Pio atya imái, találkozásai, tekintete, hétköznapi gesztusai elevenednek meg hivatalos fotósának képkockáin. Elia Stelluto fotóiból készült válogatást, négyszáz fényképet állítottak ki Pietrelcinától nem messze, Paupisiben, a Santa Maria del Bosco-templomban.

A fényképész a Vatikáni Rádió olasz adásában beszélt a szent életű kapucinus szerzetesről, akinek a fényképésze volt. „Pio atya olyan volt számomra, mint egy apa. Nekem ugyanis nem volt apukám” – mondta. Hétéves volt, amikor először találkoztak, a második világháború idején, 1942-ben. Elio az utcákon bóklászott, ennivalót keresett, és befogadták a San Giovanni Rotondó-i rendházba, ami az otthona lett: „Kulcsom volt a rendházhoz, akkor jöttem-mentem, amikor akartam.” Pio atya egyik ministránsa lett. Vett egy kis fényképezőgépet, hogy azzal keresse meg a kenyerét. Mindenki más számára szigorúan tilos volt Pio atyát fotózni, de neki megengedte. Stelluto több ezer fotót készített, amelyeken feltárulnak a szent hétköznapjai, megmutatkozik lelkisége. A fotók bejárták egész Olaszországot és a világot, a tengerentúlra is eljutottak, Atlantától Bostonig. Ez az első kiállítás, amelyet egy ilyen kicsiny településen rendeznek meg.

Elia Stelluto elmondta, milyen bizalmatlanul állt Pio atya a fényképezőgéphez és főleg a vakuhoz, tájnyelvi szóval „mastrillu”-nak nevezte, ami egérfogót jelent. „Folyamatosan fotóztam, de ő nem szeretett pózolni, a meglepetésszerűen kattintott fotók sokkal jobbak lettek” – mondta el a fényképész. „Egy napon a mesterem, Federico Abresh, aki a felesége és a fia csodás gyógyulása után tért meg, ötezer lírát ígért nekem cserébe egy fotóért, amelyen Pio atya áldást ad. Nagyon jól jött az a pénz, elfogadtam az ajánlatot. Hajnalban keltem, mert Pio atya hajnali négykor mutatott be szentmisét. A templomban elkészítettem a fotót, de a vaku nagyon felidegesítette a szerzetest.” A kép egy piros szegfűkkel díszített oltár előtt készült. Attól kezdve csak egy feltétellel fotózhatott: ha nem használja „az egérfogót”. Stelluto elkeseredett: „Lehetetlen volt: a kolostor félhomályában, amelyet csak a gyertyák halvány fénye tört meg, hogyan lehet jó minőségű fényképeket készíteni? A sötétkamrában azonban minden alkalommal hihetetlenül meglepődtem: a fotók tökéletes megvilágításban jelentek meg! Ő maga bocsátotta ki a fényt! Ő volt a fényképész, nem én! Vannak ellenfények, amelyekben Pio atya arca hihetetlen megvilágításban látszik.”

Hogy melyik a kedvenc fotója? Nem tud választani: „Nekem mindegyik szép, olyanok, mint a gyermekeim.” Vannak olyan emlékei is, amelyeket a kamera nem örökített meg, hanem a szívében őrzi őket. Mint amikor mise után a sekrestyében megcsókolta a szent kesztyűtlen kezét, amelyen ott voltak a sebek. Vagy amikor 1947-ben megjelent a kolostorban egy nem sokkal korábban szentelt lengyel pap, és Pio atya azt mondta: „Ez a pap bíbort fog viselni, esélyes a pápaságra, és ő lesz az én védelmezőm.” A fiatal pap Karol Wojtyła volt.

Hírdetés

Raffaele Petenuzzo plébános kezdeményezésére jött létre a kiállítás Paupisi, egy hangulatos olasz városka templomában. A plébános elmondta: „Eliából mintha Pio atya szeretete áradna. Ez a kiállítás azt akarja megmutatni, hogy a szentnek, Isten barátainak lenni nem rendkívüli dolog. Amikor ezeket a fényképeket nézzük, látjuk Pio atya egyszerűségét: olyan ember, mint mi. Spontán arckifejezései minket is arra hívnak, térjünk vissza a hétköznapok egyszerűségéhez, legyünk emberségesek és bátrak a szeretetre.”

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »