A fejfájás meglepő oka

A fejfájás meglepő oka

Dehidratációról akkor beszélünk, ha szervezetünk több folyadékot veszít, mint amennyit beviszünk. Ennek jele a dehidratációs fejfájás.

Hogy ki hogyan érzékeli a dehidratációs fejfájást, egyénenként eltér – van, akinél ugyanolyan, mint a „hagyományos” fejfájás, de van, akinél különbözik tőle. A legtöbben arról számolnak be, hogy a fájdalom a fej mozgatásakor súlyosbodik. Van, aki erős nyomást is tapasztal a fej két oldalán, illetve hányingert és látási zavarokat tapasztal – írja a Házipatika.com.

Hogy dehidratációs fejfájásunk van, a kísérő tünetekből tudhatjuk legbiztosabban. Ilyen a szomjúság, a száraz, ragacsos érzetű száj, a vizelés gyakoriságának, illetve a vizelet mennyiségének csökkenése, a vizelet besötétedése, a száraz, hideg bőr, illetve az izomgörcsök. Jó hír, hogy ha ilyenkor elegendő mennyiségű folyadékot veszünk magunkhoz, a tünetek általában leghamarabb fél óra, legkésőbb három óra múlva megszűnnek.

Hírdetés

A folyadékhiány, illetve a tünetek csökkentésére nemcsak vizet érdemes inni, az elektrolitokat tartalmazó italok is nagyon jó szolgálatot tesznek, mivel segítenek visszapótolni a szervezetben az izzadással elvesztett ásványi anyagokat. Ha fejfásunk a folyadékbevitel hatására sem csökken, akkor bevehetünk valamilyen recept nélkül kapható fejfájás-csillapítót is – de vigyázzunk, hogy olyan legyen, amely nem tartalmaz koffeint.

Jól jöhet még a fejfájás csillapítására a hideg vizes borogatás, illetve a törölközőbe tekert jégzselé vagy jégkocka, amely a homlokra, halántékra helyezve segíthet enyhíteni a fájdalmat. A legjobb módszer mégis a megelőzés: a nyári melegben, különösen, ha mozgunk, sportolunk, mindig vigyünk magunkkal vizet, és igyuk rendszeresen  – akár emlékeztetőket is beállíthatunk a telefonunkon.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy amikor szervezetünk szomjúságérzetet jelez, akkor a test már enyhén dehidratált állapotban van – ha el akarjuk kerülni a fejfájást, ezt inkább ne várjuk meg.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »