A Facebook komoly hatással lehetett a georgiai választásra

A Facebook komoly hatással lehetett a georgiai választásra

A január 5-én megrendezett georgiai pótválasztás előtt ismét teret kapott a félretájékoztatás a Facebookon – állapította meg a Markup nevű oldal. Az oldal 58 felhasználó hírfolyamát vizsgálva megállapította: jóval pártosabbá és kevésbé informatívvá vált a Facebook a georgiai felhasználókra célzott hirdetések miatt.

A novemberi elnökválasztás előtt betiltotta a Facebook a politikai hirdetéseket a felületén, azonban a georgiai pótválasztás előtt részlegesen visszaengedte azokat. Az Egyesült Államok szenátusának kontrollja szempontjából kulcsfontosságú választási kampányban így teret kaphatott az, amit addig látványosan el akart kerülni a techóriás: a politikai érdekből való félretájékoztatás, amiből ráadásul befizetések formájában a Facebook közvetlenül profitálhatott.

A médiaportál a november 3-i elnökválasztás előtt tiltotta be a politikai hirdetéseket a felületén annak érdekében, hogy csökkentse a szándékos félretájékoztatást. December 16-át követően azonban részben feloldotta a tiltást, így a január 5-én megtartott georgiai pótválasztás kapcsán már láthattak politikai hirdetéseket azok, akikre a pártok saját hirdetéseiket célozták. A Markup szerint december 16. és január 5. közötti pár hetes időszakban több millió dollárt költöttek politikai szereplők Facebook-hirdetésekre.

Egy pubban követik helyiek a választási eredményeket január 5-én a Georgia állambéli Atlantában (Fotó: EPA/Erik S. Lesser)

Hírdetés

A Markup 58 georgiai Facebook-felhasználóval készült felmérése szerint radikálisan megváltozott a tiltás részleges feloldását követően a felhasználók hírfolyama.

Amíg a tiltás érvényben volt, olyan híroldalak dominálták a hírfolyamot, mint a CNN, a The Atlanta Journal-Constitution vagy a The Wall Street Journal.

December 16. után azonban kampányoldalak jelentek meg, például a pótválasztáson demokrata színekben induló Raphael Warnock tiszteletest vagy a republikánusokat promotálva.

A Markup riportja szerint a Facebook fizetett politikai hirdetést is engedett: például 25 ezer dollár értékben hirdetett a republikánus szenátorjelölt, David Perdue demokrata kihívójáról, Jon Ossoffról azt terjesztve, hogy Kína pénzeli őt. Jon Ossoff dokumentumfilm-rendezőként valóban részesült kínai forrásokban, de független tényellenőrzők szerint ez korántsem azt jelenti, hogy a demokrata jelöltet maga a kínai állam támogatná.

Magyar idő szerint 11 órakor a georgiai pótválasztáson a szavazatok feldolgozottsága alapján mindkét demokrata szenátorjelölt, Jon Ossoff és Raphael Warnock nyerésre áll.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »