A digitális infrastruktúra fejlesztésére pályáznak (Megyei kórház)

A digitális infrastruktúra fejlesztésére pályáznak (Megyei kórház)

A egészségügyi ellátást javító, a szolgáltatások további digitalizálását célzó beruházás finanszírozására nyújt be pályázatot az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház. A pályázat révén közel 4,5 millió lej vissza nem térítendő támogatáshoz juthat az intézmény. A kórház fenntartásáért felelős megyei önkormányzat tegnap hagyta jóvá a pályázat benyújtására vonatkozó határozatot. A helyreállítási terv e támogatási vonalán nincs önrész, így a helyi költségvetést csak a felmerülő el nem számolható költségek terhelhetik.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a szavazást megelőzően elmondta: a megyei önkormányzat és a kórház közösen nyújtja be a pályázatot, majd magát a beruházást az egészségügyi intézmény bonyolítja le. A 900 ezer eurós támogatásból, amennyiben sikerül elnyerni, a kórház informatikai rendszerét korszerűsítik, illetve digitális eszközöket szereznek be. A támogatási vonal előnye, hogy a finanszírozás meghatározó része uniós alapokból történik (3,7 millió lej), illetve a kormány biztosítja a kisebb hányadát (710 ezer lej körül), az önkormányzatnak és a kórháznak nem kell önrésszel hozzájárulnia, csak az esetlegesen felmerülő el nem számolható költségeket kell állniuk. A pályázat benyújtási határideje augusztus 25., ezért volt fontos, hogy mihamarabb zöld utat adjanak a kórháznak.

Hírdetés

András-Nagy Róbert, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere lapunknak már az év elején jelezte, hogy a közeljövő egyik meghatározó, összetett beruházása a digitalizációt szolgálja, ez a szükséges eszközök beszerzését, a hálózat kiépítését, valamint a meglévő eszközpark felújítását jelenti. Nem egynéhány számítógép és nyomtató vásárlásáról van szó, hanem egy összetett hálózatról, mely egyebek mellett meg­gyorsítja, hatékonyabbá teszi az információcserét a különböző osztályok és részlegek között, csökkenti a papíralapú adatkezelést, a hibák könnyebb kizárását teszi lehetővé. Emellett a gyógyászatban használatos orvosi felszerelések további digitalizációja vonalán is előre akarnak lépni.

A tegnapi tanácsülést követően a kórházmenedzser kifejtette: a projekt célja, hogy a megye egészségügyi szolgáltatóinak, családorvosoknak, szakrendelőknek és kórházaknak egy átfogó digitális felületet biztosítson a betegek kórelőzményeiről, felgyorsítva és biztonságosabbá téve ezáltal a betegellátást. A kórházon belül külön wifi-hálózatot építenek ki célzottan a medikális tevékenységre és belső kommunikációra, valamint egy nyilvános hálózatot a betegek, hozzátartozók és alkalmazottak számára.  

Mindez nagymérvű hálózatépítést, -bővítést, a szükséges szoftverek, eszközök beszerzését jelenti, az év elején már felkészültek arra, hogy amint a finanszírozási lehetőség elérhető lesz, tudjanak lépni. Ez történik most.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »