A dezodorok ezért veszélyesek

Az eddig ismert dezodorok vagy elnyomják a testszagot, vagy megölik az érte felelős baktériumokat – sok más, amúgy hasznos mikroorganizmussal egyetemben.

Minden embernek van természetes testszaga, de senki sem szereti érezni (a sajátját sem, nemhogy másét), ezért igyekszünk mindent megtenni, hogy elfedjük. Legerősebben a hónaljban termelődő izzadtság érződik, azt azonban kevesen tudják, hogy magának az izzadtságnak egyáltalán nincs szaga, arról a testünkön megtelepedő baktériumok tehetnek. Kutatók most ezeknek a baktériumoknak a működését befolyásolnák úgy, hogy a későbbiekben sokkal hatékonyabb dezodorokat fejlesszenek ki – írja a Házipatika.com.

Hírdetés

A verejtékezés célja a test lehűtése a nagy melegben vagy tartós intenzív testmozgás esetén. Erről a verejtékmirigyek gondoskodnak, amelyből kétfajta létezik: az ekkrin és az apokrin. Az ekkrinmirigyek mindenütt jelen vannak, és jellemzően verejtékeket választanak ki, amelyek leginkább vízből állnak. Viszont az apokrinmirigyek csak a test bizonyos területein helyezkednek el – például a hónaljban -, és teljesen más feladatot látnak el. Hűtés helyett fehérjéket és lipideket bocsátanak ki, amelyekkel a hónaljban lévő baktériumok is táplálkoznak. Ezek a baktériumok bocsájtják ki a kesernyés szagot, amelyet általánosan testszagként azonosítunk.

A boltok polcain lévő dezodorok kétféle módon hatnak: vagy olyan erős szagpermetet bocsájthatunk velük az érintett területre, amely elnyomja a testszagot, vagy pedig olyan antibakteriális szert, amely megöli az ott lévő baktériumokat. Vannak úgynevezett izzadásgátlók is, amelyek nagyrészt alumínium-kloridot tartalmaznak, és a bőr pórusait ideiglenesen elzárva csökkentik az izzadás mértékét.

Az antibakteriális dezodorokkal ugyanakkor az a legnagyobb gond, hogy rengeteg baktériumot kiirtanak az érintett területen, holott a rossz szagokért csak néhány baktériumtörzs felelős. Ilyenek például a Staphylococcus hominis baktériumai, amelyek bizonyos fehérjék segítségével kutatják fel és emésztik meg a verejtékezéskor felszabadult, szagtalan vegyületeket, és alakítják azokat szagossá. A kutatók most ezeknek a fehérjéknek a vizsgálatával alakítanának ki olyan készítményeket, amelyek hatékonyabban vennék fel a harcot a testszagok ellen.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »