A Đakovo-Eszéki Főegyházmegye segédpüspökével ünnepeltek a horvát ajkú katolikusok Pécsett

A Đakovo-Eszéki Főegyházmegye segédpüspökével ünnepeltek a horvát ajkú katolikusok Pécsett

„Rosite nebesa od zgora…” – „Harmatozzatok égi magasok…” Horvát nyelven celebráltak szentmisét és rendeztek adventi koncertet december 9-én a pécsi székesegyházban a hagyományos horvát nemzetiségi nap részeként. A rendezvényekről a Pécsi Egyházmegye horvát referatúrájának munkatársa tudósított.

A hagyományos horvát nap rendezvényeit a pécsi August Šenoa Kulturális Egyesület hívta életre, néhány éve a Pécsi Egyházmegye horvát referatúrájával, valamint a Baranya Megyei Horvát Önkormányzattal közösen szervezik az eseményt.

A Đakovo-Eszéki Főegyházmegye segédpüspöke, Ivan Ćurić, illetve a đakovói székesegyház énekkara Ivan Andrić karnaggyal Felföldi László pécsi megyéspüspök meghívására érkeztek Pécsre, hogy együtt ünnepeljenek a környékbeli horvát nemzetiségű hívekkel.

A koncerten adventi és karácsonyi énekek hangzottak el a 45 fős vegyes kórus előadásában, felkészítve az egybegyűlteket a szentmisére és Jézus születésének megünneplésére.

„Mindig nagyon örülnek a horvát ajkú hívek, amikor horvát püspök érkezik közénk, aki nemcsak a hitünkben, hanem identitásunkban és nyelvünkben is megerősít bennünket, mert ez jelzi, hogy nem feledkeztek meg rólunk, határon túli horvátokról” – mondta köszöntőjében Bacsmai László atya. A nemzetiségi megbízott kérte a đakovo-eszéki főegyházmegye segédpüspökét, hogy imádkozzon értük: jó katolikusként és jó horvátként éljenek a Pécsi Egyházmegyében, akik büszkék a gyökereikre.

Ivan Ćurić segédpüspök bevezetőjében elmondta, a Szeplőtelen Fogantatást egy nappal korábban miként ünnepelték Eszéken. Az ünnep az óvárosi Eszéki Szűzanya fogadalmi napja is egyben, akinek a szobrát 1703-ban menekítették Máriagyűdről Eszékre, és ott is maradt, hogy megóvja Eszék városát és annak lakosságát mindenféle veszedelemtől. „Ez csak egy példa arra, hogy mennyire fonódott össze a két vidék, a két nép és a két egyházmegye történelme“ – mondta a segédpüspök.

Hírdetés

Ćurić püspök homíliájában a napi evangélium gondolataira utalva tette fel a kérdést: eléri-e szívünket a megváltás híre, hiszünk-e benne? Jézus megtestesülésével, közelségével, szívének melegével közvetíti felénk Isten türelmes szeretetét, mi, emberek pedig még mindig hideg közönnyel válaszolunk rá, előbbre helyezve önös érdekeinket. Vajon vágyakozunk-e arra, amit jelenléte hordoz, és az örökségre, amit nekünk szánt?

Az adventi időszak feladata, hogy éberségre figyelmeztessen bennünket, arra szólít, hogy hagyjuk el az élő valóság iránti érzéketlenségünket, és őszintén induljunk találkozni azzal, aki bennünk akar megszületni, és velünk akar maradni – figyelmeztetett szentbeszédében a püspök.

A szentmise zenei szolgálatában az idén negyvenéves August Šenoa Asszonykórus működött közre, orgonán kísért Cseh László.

A karácsonyi ünnepkört a pécsi és Pécs környéki horvátok decemberben még két további alkalommal ünneplik: december 24-én, szenteste 20 órakor szentmisén vehetnek részt a belvárosi templomban, majd december 26-án 16 órakor a ferencesek templomában hagyományos tamburás szentmisén ünnepelnek.

Szöveg és fotó: Taragyia Györgyné, Kollár Ákos/a Pécsi Egyházmegye horvát referatúrája

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »