A cseh kezdeményezés első szállításából Ukrajna 50 000 lőszert kapott

A cseh kezdeményezés első szállításából Ukrajna 50 000 lőszert kapott

A cseh kezdeményezés első lőszerszállításának részeként az elmúlt időszakban 50 000 darab, Németország által finanszírozott tüzérségi lőszert szállítottak Ukrajnába. Ezt Jana Černochová cseh védelmi miniszter közölte csütörtökön. Petr Fiala, Csehország miniszterelnöke bejelentette, hogy Csehország több mint 34 millió euróval járul hozzá a kezdeményezéshez.

„Az első lőszerszállítások a cseh kezdeményezésből biztonságban vannak Ukrajnában. Ez több tízezer darab 155 mm-es kaliberű lőszert jelent, amelyet Németország finanszírozott, és amelyet június második felében adtak át az ukrán partnereknek. Ez az első része a német hozzájárulásból finanszírozott összesen 180 000 darab lőszernek“ – mondta a cseh védelmi minisztérium vezetője.

Černochová tájékoztatása szerint a készleteket szigorú biztonsági intézkedések mellett, a cseh védelmi minisztérium képviselőinek koordinálásával és felügyelete mellett szállították Ukrajnába.

Hírdetés

Hozzátette, hogy a kezdeményezés részeként Csehország az év végéig 500 000 lőszert akar szállítani Ukrajnának. Ez a mennyiség már anyagilag is fedezve van, de ha a meghirdetett 800 ezer darabos célt teljesíteni szeretnék, további adományozókra van szükség a miniszter szerint. Ezért felkért másokat is, akiknek lehetőségük van anyagi forrást biztosítani, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Fiala szerint a lőszeres kezdeményezés működik. Kitért arra, hogy jelenleg 18 ország vesz részt benne, ebből 15 vállalt pénzügyi forrásokat biztosít. Azt is bejelentette, hogy Csehország 865 775 000 koronával (34,7 millió euró) járul hozzá a kezdeményezéshez.

„Az elkülönített pénzt lőszervásárlásra használjuk hazai beszállítótól, a cseh STV GROUP cégtől” – tette hozzá a cseh miniszterelnök azzal, hogy számokról és a szállítás időpontjáról biztonsági okokból egyelőre nem lehet nyilatkozni.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »