A cseh elnökség újra megnyitná az uniós migrációs paktum kérdését

A cseh elnökség újra megnyitná az uniós migrációs paktum kérdését

Az uniós soros elnökségét ellátó Csehország szeretné megnyitni a közös EU-s menekültrendszer kérdését. Első lépésben tárgyalásokat kezdene az Európai Parlamenttel a témában. Az uniós tagállamok számára azonban a 2020-as év végén, az Európai Bizottság által kidolgozott migrációs paktum elfogadhatatlan.

A csehek vélhetően két könnyen elérhető részcélt ragadnak majd meg. Az egyik az EU ujjlenyomatszabályozás (Eurodac rendszer), a másik a szűrésről szóló törvényjavaslat lesz.

Csehországtól tehát a migrációt támogató nyugati országok sem várnak áttörést – nem is kell, ugyanis a következő soros elnök Spanyolország majd Belgium lesz. Persze ettől még a politikai óra ketyeg, sokan szeretnék még a jelenlegi Európai Parlament és az Európai Bizottság  mandátumának 2024-es lejárta előtt nyélbe ütni az egész migrációs paktumot. 

Hírdetés

A cseheket megelőző időszakban soros elnökséget betöltő Franciaország annakidején olyan “migrációs szolidaritási javaslattal” állt elő, ami 10 ezer migráns elhelyezését tűzte ki célul Görögországból, Olaszországból és Ciprusból. Azóta is csak 9000 ezer embert sikerült “benyomni” egyes tagállamok rendszerébe. A 10 ezres cél egyébként évente értendő.

A francia javaslat addig lett volna hatályos, amíg nem sikerül teljes mértékben átültetni a gyakorlatba. A csehek az EUobsrever szerint most megpróbálják ezt közelebb hozni a francia példát követve lépésről lépésre, határozatról határozatra megvalósítva a paktum egyes tételeit. Nyilván több tagállam következetes ellenállása miatt a teljes paktum életbe léptetése nem reális cél – de az borítékolható, hogy a kérdés megnyitásával egy régiúj frontvonal alakul ki majd a tagállamok között.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »