A Csatangoló, Barangoló, Lófráló, Bóklászó után itt a Vándorló

A Csatangoló, Barangoló, Lófráló, Bóklászó után itt a Vándorló

Fellinger Károly nevét és műveit nagyon jól ismerik a hazai olvasók, irodalomkedvelők, de már elmondhatjuk, hogy neve ismerősen cseng külföldön, a nagyvilágban is, hiszen munkáit számos nyelvre lefordították, többek között angol, német, román, szerb, török nyelvre.

Vidáman, játékosan csengő, jól szavalható verseit a szavalóversenyeken szintén hallhatjuk, ami azonban mindennél fontosabb, hogy a gyerekek általuk rákapnak az olvasás ízére és a költészet szeretetére. Ez pedig napjainkban egyáltalán nem mellékes.

Fellinger Károly szenvedélyesen keresi szülőföldje, szűkebb pátriája, a Mátyusföld népi hagyományait, szokásait, legendáit, mese- és hiedelemvilágát és mindezeket könyveiben ugyancsak rögzíti.

Így született meg az Ilka vára című könyv valamint további helytörténeti munkák, és talán ez indította el őt a Felvidék falvai neveinek, nevezetességeinek, híres szülötteinek, történelmi örökségünknek versbe foglalására, és született meg az a sorozat, amelynek immár az 5. kötetét forgathatják az olvasók.

A derűs, szeretetet, lelkesedést sugárzó versek felelevenítik történelmünk lényeges eseményeit, bemutatják a hiedelmeket, műemlékeinket és megidézik híres szülötteinket. Van mire, van kikre büszkének lennünk, sokszor ezeket a verseket olvasva döbbenünk rá minderre!

Hírdetés

Az első kötet, a Csatangoló 2019-ben jelent meg és a Pozsonytól délre fekvő egészen Szelőcéig, Szímőig, Gútáig eső falvakról nyújt átfogó ismereteket. Bámulatos, mennyi ismeret rejlik a versikékben, igazán élvezetes barangolás ez csakúgy, mint a többi kötetek, amelyekben tovább folytatódik az országjárás Csicsótól Helembáig.

A Barangoló című kötetben még az én szülőfalum, Nyírágó is szerepel, és ez őszintén megdobogtatta a szívemet. De bizonyára így van ezzel minden olvasó, aki a versek sorában ráakad szülőfalujára, lakóhelyére.

A következő kötetben, a Lófrálóban a gömöri falvak nevei, múltjuk eseményei, a történelmi örökség részei bújnak meg a verssorokban, majd a Bóklászóval egészen az ország legkeletibb csücskébe Tiszacsernyőbe, Nagytárkányba, Dobóruszkára érünk. A művek költői valamint országjáró, akár turisztikai értékén kívül nagy érdeme, hogy térképpel egészítették ki, de az is, hogy megismerjük a magyar helységneveket, amelyek közül bizony sok már feledésbe is merült, hiszen a hivatalos térképeken csak államnyelven szerepelnek azok.

Valamennyi magyarországi település, többek között Sopron, Szigetvár, Agárd, Székesfehérvár illetve az a tíz baranyai település, ahová a második világháború után a szerző lakóhelyéről, Jókáról kitelepítettek találtak új otthonra. Az előző könyvek verseihez hasonlóan ezek is derűs hangnemben, kedves, könnyen érthető stílusban íródtak. Mindegyik művet Balázsy Géza színgazdag, rendkívül szemet gyönyörködtető, a szöveget tökéletesen kiegészítő rajzai illusztrálják.

Bízva bízunk benne, hogy Fellinger Károly nem hagyja abba a csatangolást, barangolást, de még a lófrálást sem, és vele együtt bóklászhatunk szülőföldünkön, rácsodálkozhatunk olyan nevezetességekre és érdekességekre, amelyek sokunknak, akár még a sokat utazóknak, túrázóknak is újdonságot, eddig ismeretlent jelentenek. Nem utolsósorban rádöbbentenek, hogy gazdag örökség birtokosai vagyunk itt, a szülőföldünkön.

(Benyák Mária/Felvidék.ma) 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »