A csalódott németek pártja az AfD

A választók valószínűleg még inkább megbüntetnék a gyengélkedő szociáldemokratákat, ha kilépnének a szövetségi kormányból – nyilatkozta lapunknak Molnár Tamás Levente. Az országos szinten is megerősödött Alternatíva Németországnak és a Zöldek kimagasló eredménye borítékolható a vasárnapi német tartományi választásokon. A jobboldali AfD ugyanakkor szinte biztosan ellenzékben marad Brandenburgban és Szászországban, ahol szivárványkoalíció várható.

Rendkívül szoros eredmény várható a németországi Szászországban és Brandenburgban a vasárnapi törvényhozási választásokon. A két tartományban az előző, 2014-es szavazás óta jelentősen megerősödött a bevándorláselle­nes Alternatíva Németországnak (AfD), illetve a Zöldek ökopárt is megduplázta támogatottságát. A Bild című német lap által közölt legfrissebb felmérések szerint Brandenburgban huszonkét százalékos a tartományt három évtizede vezető Szociáldemokrata Párt (SPD) népszerűsége, ez a legerősebb párt, ugyanakkor rengeteg szavazót veszített. Az AfD-re a választópolgárok 21 százaléka szavazhat, míg a Kereszténydemokrata Unióra (CDU) 23, a Zöldekre 14,5, a baloldali Die Linkére 14, a liberális FDP-re 5 százalék voksolhat.

Szászországban a szavazatok 32 százalékát szerezheti meg a tartományt kormányzó CDU, amely jelentős visszaesés a 2014-ben elért 39,4 százalékhoz képest. Mindeközben az AfD támogatottsága 9,7 százalékról 24,5 százalékra nőtt. Népszerűségben őket követi a Die Linke (14 százalék), a Zöldek (11 százalék), az SPD (8,5 százalék) és az FDP (5 százalék).

Szinte borítékolható, hogy a két tradicionális tömegpártnak, a CDU-nak és az SPD-nek közösen egyik tartományban sem lesz meg a többsége – nyilatkozta lapunknak a vasárnapi választások kapcsán Molnár Tamás Levente. A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint a két párt ezért megpróbálhatja bevonni a kormányzásba az FDP-t, vagy akár a Zöldeket is. Emiatt viszont elhúzódó koalíciós tárgyalások várhatóak, illetve egy minimális programra lehet számítani, hiszen a legkisebb közös nevezőt próbálják majd megtalálni. Szászországban a CDU és a Zöldek együttműködése esetén például egy feszült szövetség jönne létre, amely kultúr­harccá is változhat, mivel a Zöldeknek alapvetően más felfogása van többek között a társadalmi kérdésekben, és máshogy értelmezik a 2015-ös menekültválságot is – tette hozzá a kutató.

Hírdetés

Az AfD várhatóan tarolni fog, viszont – akkor is, ha valamelyik tartományban győzelmet arat – ellenzékben marad, mivel koalíció­képtelen. A rendszerpártok nem fognak koalíciót kötni a jobboldali párttal – mondta Molnár Tamás Levente. Az AfD ellenzékben ugyanakkor belekényszerítheti a kormányzó pártokat, hogy azzal a témával foglalkozzanak, ami számára fontos, mint például a migráció kérdése. Az AfD, valamint a Zöldek megerősödése, illetve az SPD és a CDU csökkenő népszerűsége egyébként országos szinten is megfigyelhető – tette hozzá.

Az Euractiv hírportálnak nyilatkozott tegnap Rainer Wieland néppárti európai parlamenti képviselő, aki szerint az AfD további megerősödése Németországban, valamint egy esetleges részvétele a tartományi vezetésben súlyos következményekkel járhat egész Európára nézve. A tartományi választások után kiderül az is, folytatja-e a szövetségi kormány a jelenlegi koalíciót vagy új választások lesznek – tette hozzá.

A szakértő ugyanakkor úgy véli, jelenleg nem látni, miért lenne jobb, ha a szociáldemokraták kiszállnának a szövetségi kormánykoalícióból. Az SPD gyenge szereplése ugyan frusztrációval bír a berlini koalíció teljesítménye kapcsán, ugyanakkor a német politika alapvetően a stabilitást preferálja – emelte ki Molnár Tamás Levente, hozzátéve: ha a szociáldemokraták megzavarnák ezt a stabilitást a koalíció felmondásával, akkor a választók valószínűleg még jobban megbüntetnék őket.

Az AfD egyébként főleg Németország keleti felében tett szert jelentős népszerűségre. A kutató szerint sok keletnémet állampolgár csalódott a politikai rendszerben, a regnáló pártokban, a gazdasági rendszerben, emellett például a gazdasági világválság vagy a migrációs válság egzisztenciális krízist eredményezett a Németország keleti részén élők életében. Ezeket a frusztrációkat mesterien tudja meglovagolni az AfD – mondta a szakértő.

mho


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »