A csalódás fesztiválja vagy egyedi művészet? Megoszlanak a vélemények az idei Fehér Éjszakákról

A csalódás fesztiválja vagy egyedi művészet? Megoszlanak a vélemények az idei Fehér Éjszakákról

Két év kihagyás után újra kivilágosodott a szlovák főváros. Szeptember 16-18. közt ugyanis három estén át idén újra megrendezték a Fehér Éjszaka című nemzetközi kortárs művészeti fesztivált Pozsonyban.

Idén a fesztiváltérkép több mint 50 állomást kínált 12 ország több mint 200 szerzőjének és alkotójának művészeti installációival és alkotásaival. A város tereit, utcáit, udvarait, homlokzatait és érdekes belső tereit három napra életre keltették a kortárs művészeti alkotások.

Hírdetés

A 13. alkalommal megrendezett fesztivál keretében multimédiás és interaktív installációkat, monumentális kivetítéseket, tárgyakat és élő előadásokat láthattak az érdeklődők. „Idén elsősorban a digitális művészetre, az interaktivitásra, a robotinstallációkra, az új technológiákra koncentráltunk, amelyeket a járvány két éve alatt hiányoltunk” – jelentette ki Zuzana Pacáková, a fesztivál művészeti igazgatója, aki megerősítette azt is, hogy most először szerepelt a fesztiváltérképen az első szlovák felhőkarcoló és az Új Vásárcsarnok épülete. De felkerült a fesztiváltérképre a kulturális minisztérium udvara is, ahol emberi portrékat vázoló robotokat figyelhettünk meg.

A hatalmas várakozások ellenére többen csalódottak voltak. Szerintük az installációk körüli vizuális szmog rontotta a benyomást. Több negatív komment is megjelent ezzel kapcsolatban a közösségi oldalakon. Az egyik kommentelő szerint nagy csalódás volt az idei Fehér Éjszaka rendezvénysorozat. „Az olyan hagyományos helyeken, mint a Szlovák Rádió, a Medikus kert és még továbbiak semmi sem volt. Az installációk szét voltak szórva a városban, és kevés volt belőlük” – hangzott a kritikus vélemény a topky.sk portál szerint.

A pozitív visszajelzések azonban túlsúlyban voltak, és az emberek a kedvezőtlen időjárás ellenére is nagyon élvezték a fesztivált a két év kihagyás után.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »