A covidosoknak már nem kell kötelező, 5 napos házi karanténba vonulniuk

A covidosoknak már nem kell kötelező, 5 napos házi karanténba vonulniuk

Nyitókép: Körkép.sk

A pozitív teszttel rendelkező COVID-19 fertőzötteknek hétfőtől nem kell kötelező ötnapos elkülönítésben maradniuk. Derül ki a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendeletéből, amely eltörölte ezt a kötelezettséget.

„A betegség jelenleg nem igényel kötelező izolálást a SARS-CoV-2 jelenleg keringő variánsai, valamint a COVID-19-en átesettek és/vagy a teljes körűen beoltottak aránya miatt. E tekintetben a COVID-2. 19 ezzel eléri a többi akut légúti megbetegedések szintjét, amelyek esetén az emberek saját egészségük, valamint a veszélyeztetett csoportok védelme érdekében is védekeznek” – mondta Ján Mikas, tisztifőorvos.

Más akut légúti betegségekhez hasonlóan azonban a betegeknek követniük kell orvosuk utasításait, és otthon kell kezelniük magukat.

“Ha beteg, ne menjen dolgozni, iskolába vagy közösségbe, sem más nyilvános helyekre. A COVID-19 fertőző betegség, és bár az otthoni elkülönítés többé nem lesz kötelező, vegye figyelembe saját és a veszélyeztetett csoportok egészségét

Hírdetés

– figyelmeztetett Mikas. Ha ki kell menni, például gyógyszerért, ügyelni kell a megfelelő szájmaszk viselésére és a kézhigiéniára.

A felső légutak lefedésére vonatkozó rendelet egyelőre érvényben marad.

„Jelenleg indokolt – még mindig viszonylag magas az akut légúti megbetegedések előfordulása”

– pontosította Mikas. A szájmaszk használata jelenleg az egészségügyi intézmények és a szociális intézmények dolgozói valamint látogatói számára, illetve az orvosi várótermekben lévő betegek és a gyógyszertár vásárlói számára kötelező.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »