A Coca-Colától az amerikai hadseregen át a franciákig és a szovjetekig – a horogkereszt, ahogy kevesen ismerik

A Coca-Colától az amerikai hadseregen át a franciákig és a szovjetekig – a horogkereszt, ahogy kevesen ismerik

A horogkeresztet, idegen szóval szvasztikát sokan hajlamosak a nemzetiszocializmussal azonosítani. Azonban már azelőtt is sokan használták a korábban is pozitív jelentést hordozó, jószerencse jelképeként általánosan elfogadott motívumot.

E jelkép zavarba ejtő mértékben elterjedt volt a Föld szintre teljes területén, hogy ez csak véletlen vagy nem, máig kutatják. Az köztudott, hogy az ázsiai vallások fontos szimbóluma, de azzal talán kevesebben vannak tisztában, hogy a krétai, az amerikai indián vagy az egyik legkorábbi európai kultúra a késő vaskori, hallstatti civilizáció tárgyain is megjelent a később Hitler által még jobb hírűvé tett motívum.


„Balra-kaszáló” horogkereszt egy Buddha-szobron

A 19. század végén, a 20. század elején a piacgazdaság fellendülésével sokan kezdték termékeiket reklámozni. Ismert motívumokkal, pozitív üzenetekkel próbálták hirdetéseiket vagy logójukat megtölteni. Nem csoda, ha sokaknak eszébe jutott az ősi jó szerencse szimbóluma, köztük a Coca-Colának vagy a dán Carlsberg sörgyárnak.

Hírdetés

Volt egy autómárka is, amelynek a logója a horogkereszt volt: 1909-től 1916-ig létezett a detroiti székhelyű KRIT autógyár. Íme a korabeli logója és egy szépen felújított példány bizonyítékul:

Ez is puszta véletlen, időben harminc év a különbség:

Az amerikai hadsereg is használta a szvasztikát jóval Hitler hatalomra jutása előtt. Nézzünk meg a 45. gyalogos hadtest felvarróját!

Kanadai jégkorong-csapatok, mezükön a jószerencse jelével:

Jó szerencsét, kedves olvasóink!

(Ritkán látható történelem blog nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »