A CNN szerint a budapesti New York kávéház a legszebb a világon

A CNN szerint a budapesti New York kávéház a legszebb a világon

Nyitókép: New York Cafe

A CNN a budapesti New York kávéházra hívta fel a figyelmet egyik cikkében: „úgy fogja érezni magát, mintha a Sixtus-kápolna magyar megfelelőjébe érkezett volna.”

A kávéház olasz reneszánsz stílusban épült, csillogó csillárok és látványos freskók díszítik. Ez az egyik legrégebbi kávézó, története 125 évvel ezelőttre nyúlik vissza – írja a CNN.

A kávézó 1894-ben nyílt meg

Noha a kávét a törökök mutatták be először Magyarországon a 16. században, csak az Osztrák–Magyar Monarchia 1867-es megalakulásával került Budapestre a divatos kávézókultúra Bécsből.

A New York kávéház története 1894-ben kezdődik, amikor a New York Life Insurance Company megnyitotta budapesti székhelyét Európában, és úgy döntött, hogy egy kávéházat épít közvetlenül az épület belsejében. Tulajdonosai a „legszebb kávézó a világon” létrehozására törekedtek, és mindent megtettek ennek elérésére.

Népszerűsége vitathatatlan volt, de az elkövetkező évek eseményei, leginkább az első és a második világháború, valamint a szovjet megszállás, pusztító hatással voltak rá. A kommunista korszak alatt a híres budapesti kávéházak közül sokat, beleértve a New York kávéházat is bezárták.

Hírdetés

Bezárását követően újjászületett a kávéház

A Boscolo-csoport vásárolta meg 2001-ben az épületet és ötéves restaurációs projektet indított, Maurizio Papiri és Tihany Ádám kreatív építészek vezetésével.

Az eredeti terveket az alagsorban találták meg, így a 2006-os újbóli megnyitására szinte pontosan újraépítették. A főépületet luxusszállodává alakították, és a földszinten elhelyezett kávézó újra egykori fényében tündököl. A világ legszebb kávéháza címet 2011-ben és 2013-ban is elnyerte.

A vendégkört mára leginkább turisták alkotják, de a kávéház ugyanabból az okból vonzza a vendégeket, mint a magyar írókat 1894-ben. Neves írók és költők töltötték itt a mindennapjaikat, és szinte észrevétlenül irodalmi kávéházzá alakult.

„Most inkább turisztikai attrakció a kávéház, de ennek ellenére naponta több mint ezer fogyasztó vendégünk van”  

– mondta Földes Gábor, a New York-palota hotel PR- és marketingigazgatója, és hozzátette ez továbbra is a legszebb kávézó a világon.

hirado.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »