A cél sikerült, a meglepetés nem

A cél sikerült, a meglepetés nem

A nyolcadik helyet szerezte meg a magyar férfi kézilabda-válogatott a svéd, lengyel közös rendezésű világbajnokságon. A kitűzött cél az volt, hogy eljussanak a negyeddöntőig, ez garantálta a részvételt az olimpiai selejtezőn. Ami a többieket illeti, minden maradt a régiben, az elmúlt két-három évet ugyanaz a négy gárda uralja.

Egy mérkőzésen múlt minden? Melyiken? Természetesen az izlandiak ellenin. Múlt vasárnap este véget ért a huszonnyolcadik férfi kézilabda-világbajnokság, amelyről utólag kijelenthetjük, nem tartogatott meglepetéseket.

A legfontosabb mérkőzés

De nézzük bővebben. A D csoportban az első fordulóban Magyarország 21–11-es első félidő után 35–27-re verte Dél-Koreát. Izland eközben 30–26-ra diadalmaskodott Portugália felett, a szünetben 15–15 volt az állás. Jött az egymás elleni összecsapás, és 17–12-ről fordított a második játékrészben a magyar válogatott, Ancsin Gábor hat góljának is köszönhetően. Csakhogy, míg az északiak alaposan kiütötték a koreaiakat a harmadik körben, Bodóék szenvedtek a portugálok ellen. Nehéz jelzőt találni arra, milyen pocsékul játszott a csapat, végül „csak” 27–20-as vereség lett belőle. A kristianstadi négyest Portugália nyerte Izland és Magyarország előtt.

A középdöntő

A középdöntő II. csoportjában először az Európa-bajnok svédektől 37–28-ra kikapott a válogatott. Némi javulást észlelni lehetett, de való igaz, ez a két csapat egészen más színvonalon játszik. A portugálok viszont botlottak egyet, csak döntetlenre futotta nekik a brazilok ellen. A folytatásban Lékaiék 28–25-re felülmúlták a dél-amerikaiakat, majd a Zöld-foki Köztársaságot is 42–30-ra. Izland kissé vergődve, de legyőzte Brazíliát. A házigazda svédek meg nem engedték meg maguknak azt a luxust, hogy kikapjanak a továbbjutásért küzdő portugáloktól, 32–30-ra nyertek. Tegyük hozzá, mi, magyar szurkolók a végéig izgulhattunk, hiszen a svédek csak az utolsó percekben döntöttek és ezzel a magyar továbbjutás is megvolt.

 

Brutális pofon

Röviden csak ennyit írhatunk a negyeddöntőről: kivégzés. Gidsel, Hansen, Landin… igen, ők a kézilabda csúcsa, 40–23, esélyt sem hagytak nekünk.

Hírdetés

Nem volt véletlen, hogy Rodríguez nagyon kritikusan nyilatkozott a mérkőzés után. „Sokat beszélgettünk arról, hogy azt akarom látni, harcolunk, beleadunk mindent, megpróbálunk nyerni, és akkor lehet bármi a végeredmény. Most azonban nem tettük ezt meg, nem végeztük el a dolgunkat, és ha egy olyan csapat ellen, mint Dánia, nem harcolsz, akkor ez történik. Ez az én felelősségem, én vagyok a kapitány” – vállalta a buktát a mester, de a balátlövő Bodó Richárd is kifejező volt a meccs kapcsán. „…nagyon nehezen aludtam el, ahogyan mindenki. Bánhidi Bencével nagyon sokat beszéltünk a meccsről, és arra jutottunk, amit a szövetségi kapitányunk is mondott: nem az a baj, hogy a dánoktól kikaptunk, hanem az, ahogyan kikaptunk.”

A csalódott negyeddöntősök között

Norvégia kétszeres hosszabbításban esett ki a negyeddöntőben Spanyolországtól, ám ez nem jelentette azt, hogy a sebeiket nyalogatták. Vasárnap pedig az egyiptomiak elleni meccsen eldőlt, a magyar csapat hetedik/nyolcadik lett.

Sok hibával

A legjobbak szinte verhetetlennek tűntek, és ugyanazok a gárdák uralják a mezőnyt. A 2021-es vb-n és a tavalyi Eb-n is ugyanez a négyes harcolt az érmekért. Ezúttal Dánia–Franciaország döntőt rendeztek, a bronzért pedig a spanyolok a svédekkel vívtak csatát. Érdekes, a 2011-es svédországi vébén ugyanez a négy válogatott ugyanebben a leosztásban harcolt az érmekért. Akkor a franciák lettek a világbajnokok, a svédek pedig érem nélkül maradtak.

A férfi kézilabdát továbbra is az európaiak viszik a vállukon, ezúttal csak egy csapat jutott be a legjobb nyolc közé Európán kívülről, két évvel ezelőtt ketten voltak, és a legjobb tizenhatban is csak két Európán kívüli országot találunk, Egyiptom mellett Bahreint, a tizenhatodik helyen. A kézilabdát viszont az izgalmas játék ellenére továbbra is nehéz óriási tömegeknek „eladni”, és a világszövetség is furán bánik vele. 

   

Megjelent a Magyar7 2023/5. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »