A britek megszerezték az igazi „Soros-tervet”

A britek megszerezték az igazi „Soros-tervet”

Csütörtöki brit lapértesülés szerint Soros György támogatásával kampány indul annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon – írja az MTI.

A The Daily Telegraph című konzervatív, erőteljesen EU-szkeptikus irányvonalú napilap beszámolója szerint a magyar nagybefektető 400 ezer fontot (140 millió forintot) adományozott az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül a Best for Britain kampányszervezetnek, amelynek meghirdetett célja az, hogy „nyitva maradjon” az Egyesült Királyság előtt a további EU-tagság lehetősége.

A lap értesülése szerint Soros a londoni Chelsea kerületben lévő házában a minap vacsorán látta vendégül a Best for Britain vezető személyiségeit, köztük Lord George Malloch Brownt, a szervezet elnökét, aki az ellenzéki brit Munkáspárt korábbi kormányaiban államtitkári tisztségeket töltött be, 2006-ban pedig néhány hónapig az ENSZ főtitkár-helyettese is volt.

A találkozón a Telegraph értesülése szerint jelen volt Sir Martin Sorrell, a világ legnagyobb reklámcége, a WPP vezérigazgatója, valamint a kormányzó brit Konzervatív Párt több magánszektorbeli adományozója is, bár ők a lap szerint az összejövetelen végül nem ígértek anyagi támogatást a brexit leállítását célzó kampányhoz.

A találkozón mindazonáltal született egy „stratégiai dokumentum”, amely szerint a tervezett kampánynak „rá kell ébresztenie az országot, hogy a brexit nem eldöntött tény”, és „még mindig nincs késő” a kilépési folyamat leállításához – írja a konzervatív brit napilap, amelyhez eljutott a felhívás.

http://mno.hu/

Hírdetés

A The Daily Telegraph által idézett dokumentum szerint a kampánynak, amely várhatóan e hónap végén indul, „erőteljesen a fiatal korosztályra kell összpontosítania”. A célok között tömegrendezvények és koncertek szervezése is szerepel, és annak elérése, hogy az idei nyárra „egyértelmű és növekvő többségbe kerüljenek” a közvéleményen belül a brit EU-tagság megőrzésének támogatói.

A brit lap szerint a dokumentum megfogalmazza azt a célt is, hogy ha októberre megszületik a megállapodás az EU-val a brit kilépés feltételrendszeréről, és az egyezményt a kormány – Theresa May miniszterelnök ígéretének megfelelően – az alsóház elé terjeszti, a brexit-ellenes mozgalomnak meg kell nyernie az alsóházi szavazást, ez ugyanis valószínűleg új népszavazáshoz vagy új parlamenti választások kiírásához vezetne.

http://mno.hu/

Nagy-Britanniában 2016 júniusában tartottak népszavazást a brit EU-tagságról, és a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

A brit kormány azóta többször is leszögezte, hogy nincs lehetőség újabb referendumra, az Egyesült Királyság a 2016-os népszavazás döntésének megfelelően ki fog lépni az Európai Unióból.

Lord Malloch-Brown csütörtökön a BBC-nek nyilatkozva megerősítette, hogy Soros György 400 ezer fonttal támogatta a Best for Britain kampánycsoportot, de hozzátette, hogy a kampány más támogatói „ennél többet is adtak”.

Hangsúlyozta: a Best for Britain betartotta a pénzügyi adományokat szabályozó előírásokat. „Soha nem titkoltuk programunkat: keményen kampányoltunk azért, hogy érdemi szavazást harcoljunk ki (az alsóházban) a brexit-megállapodásról, és ezt el is értük”.

A Best for Britain elnöke megerősítette a brit közszolgálati rádiónak azt is, hogy a kampányszervezet célja „minden lehetőség napirenden tartása”, beleértve azt, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja marad.

Lord Malloch-Brown szerint „demokratikus és hazafias” kampányról van szó, amelynek célja „jövőnk visszaszerzése”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »