A Brit katonai hírszerzés szerint elérhette a 70 ezret az orosz fegyveres erők embervesztesége

A Brit katonai hírszerzés szerint elérhette a 70 ezret az orosz fegyveres erők embervesztesége

Valószínűleg elérte a 70 ezret az ukrajnai hadszíntéren elesett orosz katonák száma a háború tavaly februári kezdete óta – áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló szerint az orosz reguláris haderő háborús halottainak száma 50 ezerre, a sebesülteké 180-240 ezer közé tehető a vizsgált időszakban.

A brit hírszerzési értesülés szerint a Wagner zsoldoshadsereg Ukrajnában harcoló tagjai közül hozzávetőleg húszezer meghalt, 40 ezer megsebesült tavaly február és idén november között.

Mindezek alapján 220-240 ezer lehet a háborús sebesültek és 70 ezer a halottak száma az orosz oldalon, így ezek a becslések azt valószínűsítik, hogy 290-350 ezer között jár az ukrán hadszíntéren megsebesült és elesett oroszok együttes száma a háború eddigi időszakában – áll a brit katonai hírszerzés hétfői elemzésében.

Hírdetés

A brit védelmi tárca tájékoztatása szerint ebből a becslési sávból az következik, hogy mediánszinten számolva 320 ezer a 2022. február 24-én indított orosz hadműveletek kezdete óta Ukrajnában megsérült és elesett orosz katonák száma.

A brit katonai hírszerzés szerint ugyanakkor orosz hivatalos személyiségek körében is valószínűleg „sekélyes a tájékozottság” a teljes körű veszteségadatokról, tekintettel arra, hogy az orosz fegyveres erőkön belül „régre visszanyúló kultúrája van a megbízhatatlan tájékoztatásnak”.

(MTI)

(Címlapkép: A Burevij (Hurikán) ukrán rohamdandár katonája vállról indítható rakétával tüzel az egység frontszolgálatot megelőző kiképzésén egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »